04.07.2025

Föreningar – dags att förbereda er för Fritidskortet

Svensk Orientering
I höst lanseras Fritidskortet – en satsning från regeringen för att få fler barn och unga i rörelse. Föräldrar och vårdnadshavare kommer kunna använda Fritidskortet för att betala fritidsaktiviteter, om ni som förening är anslutet till Fritidskortets register.

Riksdagen beslutade nyligen om att en lag om fritidskort kommer att träda i kraft den 8 september i år. Då blir det möjligt för barn och vårdnadshavare att ansöka om och nyttja fritidskortet.

Föräldrar och vårdnadshavare till barn mellan 8 och 16 år kommer kunna använda Fritidskortet för att betala fritidsaktiviteter, såsom orientering. Ni föreningar som erbjuder fritidsaktiviteter till barn i den åldern kan ansöka om att ansluta er till Fritidskortet. För att Fritidskortet ska gälla hos er måste ni finnas med i Fritidskortets register.

Vi ställde några frågor till Malin Widell som är programansvarig för mångfald och inkludering på Svenska Orienteringsförbundet om vad det här betyder mer i detalj.

Vad är Fritidskortet?
– Fritidskortet har initierats av regeringen och är en stor satsning för att ge fler barn och ungdomar mellan 8-16 år möjlighet till en meningsfull fritid.

Hur kommer det rent praktiskt funka?
– I september 2025 kommer alla barn och unga mellan 8–16 år att få erbjudandet om att registrera sig för Fritidskortet. De som vill ta del av detta får, med hjälp av sin vårdnadshavare, tillgång till 500 kronor eller 2 000 kronor att använda under 2025 till fritidsaktiviteter. Vilken summa på beror på om familjen får bostadsbidrag eller inte.

– När barnet har fått sina pengar på Fritidskortet kan de betala fritidsaktiviteter med detta. Det innebär att de betala avgifter för att vara med på ledarledda aktiviteter som de kanske annars inte haft råd med.

– Pengarna måsta användas under 2025 och sedan är planen att det kommer nya pengar till barnets Fritidskort 2026.

Vilka möjligheter skapar det här för svensk orientering?
– Detta är ett sätt för oss att nå målgrupper som inte har råd att orientera idag! Vi kan ge fler möjligheten att träna orientering och upptäcka vår fantastiska sport.

– Jag har redan nu pratat med lokala orienteringsföreningar som funderar på att starta en träningsgrupp för nybörjare utan tidigare erfarenhet av orientering i september, i samband med att fritidskortet kommer.

– Även om inte orienteringsföreningen får del av bidraget från regeringen, som barnen får, kommer detta generera intäkter till klubben. Detta eftersom barn innan inte har haft råd att betala avgifter, nu kan det. Dessa avgifter går till klubben.

Vad behöver en förening göra för att kunna ta emot deltagare via Fritidskortet?
– Det är ett erbjudande, vilket betyder att man inte automatiskt kommer med som förening. Man måste registrera sig.

Detta krävs av en förening för att barn ska kunna betala avgifter hos dem med hjälp av fritidskortet:

  • Har ledarledda aktiviteter
  • Har återkommande aktiviteter
  • Har funnits i minst 5 år
  • Får stadsbidrag från Riksidrottsförbundet (gäller idrottsföreningar). Detta gäller alla orienteringsföreningar eftersom Svensk Orientering får stadsbidrag från Riksidrottsförbundet.
  • Har registrerat sig för Fritidskortet 

När och var kan föreningar registrera sig?
– Registrering av förening sker på www.fritidskortet.se och öppnar i augusti.

Vilket stöd kan föreningar få från orienteringsförbundet i den här processen?
– Vi har redan haft ett informationsmöte om detta och kommer ha två till. Ett 17/7 klockan 20.00 och ett 19/8 klockan 20.00. Alla intresserade är välkomna att delta på dessa! Anmäl dig genom att skicka mail till malin.widell@orientering.se

– Man kan också kontakta mig direkt via malin.widell@orientering.se och ställa sina frågor eller bolla idéer.

Vad är ditt viktigaste råd till en förening som vill dra nytta av Fritidskortet – men inte vet var de ska börja?
– Mitt råd är att våga testa! Registrera er för Fritidskortet och planera in en nybörjargrupp i höst. Då kommer ni synas som alternativ när alla barn letar en ny fritidsaktivitet i september. Om ingen anmäler sig så ställer ni bara in nybörjargruppen. Då har det inte kostat er något och ni testade.

Var kan jag läsa mer om Fritidskortet?
– All information finns, och uppdateras löpande, på www.fritidskortet.se och man kan anmäla sig till deras nyhetsbrev.

Till Fritidskortets hemsida

Relaterade nyheter

Peter Öberg (f.d. landslagslöpare) och Alexander Wiklund på VM-läger i Kuopio
Idrottspsykologen Alexander Wiklund om hur du hanterar nerverna under tävlingssäsongen
Ettan (1)
Fullmatat sommarnummer – missa inte Orienteraren #2 2025
Elever vid OLGY Sandviken gör sig redo för ett träningspass i november 2024. Bild: Johan Trygg.
Ny sida för dig som vill söka Orienteringsgymnasium
Missing People på ett fält
Svensk Orientering och Missing People i samarbete – för att fler ska hitta rätt