Fosser i topp - Bergman snuddade vid pallen
26.05.2022

Fosser i topp - Bergman snuddade vid pallen

Orientering
Norges Kasper Fosser tog hem segern världscupsprinten i Borås och imponerade stort efter en skadedrabbad vinter. Gustav Bergman blev bäste svensk som fyra, bara sekunden från tredjeplatsen.

Den första riktiga kraftmätningen bland världseliten på sprint för säsongen slutade med norsk seger. Förra årets silvermedaljör på VM-sprinten, Kasper Fosser, visade att han verkligen blir att se upp med på sommaren sprint-VM i Danmark. Den unge norrmannen som fick en stressfraktur i oktober som tog lång tid att rehabilitera visade nu att han är tillbaka på allvar.

Fosser vann sprinten vid Sjöbo torg i Borås sex sekunder före förra årets VM-trea på distansen, Tim Robertson från Nya Zeeland. Den snabbe belgaren Yannick Michels, ett på världsrankingen i sprint, tog tredjeplatsen elva sekunder bakom Fosser och petade ner Gustav Bergman till fjärdeplatsen med en sekund.

Det var förstås en riktigt glad Kasper Fosser som kunde sammanfatta sitt lopp

– Det här hade jag inte förväntat mig. Det känns otroligt bra. Jag överraskade mig själv, säger Fosser.

Hur gick tankarna innan loppet?
– Att jag skulle vara med och prestera tillräckligt bra för att vara med och slåss om totalsegern i världscupen i år. Man har inte råd att missa några lopp för att vara med där. Jag hoppades att kanske kunna vara med och kämpa om en placering topp tre om jag verkligen fick till det. En seger är ett steg över det jag trodde var möjligt.

Fosser var också nöjd över sitt skoval för dagen. Den lättaste löpskon på marknaden som väger 99 gram.

– Då går det snabbt vet du, säger Fosser med ett leende.

– Jag var osäker på om jag skulle köra med de här eller orienteringsskor. Men det var ett bra val, fortsätter norrmannen.

Segern ger förstås trygghet inför kommande VM för Fosser.

– Jag är i ett sådant läge att jag blir bättre för varje vecka efter mitt långa skadeuppehåll. Sista tiden har jag tränat bra och nu tror jag att jag har ännu mer att gå på de fyra veckorna fram till VM.

Så de andra måste steppa upp om de ska utmana dig på VM?
– Ja, men det kommer de att göra så jag får hänga i.


Kasper Fosser kastar sig över mållinjen som segrare. Foto: Johan Trygg.

Gustav Bergman avslutade loppet starkt och såg ut att bli trea innan sist startade Yannick Michels slog honom med en sekund.

– Det var tight. Så klart lite surt, topp tre hade varit najs, säger Gustav Bergman.

– Första halvan av banan var väldigt platt och lätt. Inte min typ av sprint. Jag var inte riktigt på tå där men sedan gick det jäkligt bra på andra halvan.

Var det något som var svårtytt på kartan?
– Det var lite smålurigheter. Runt skolan, var det skulle vara stängt. Vi hade gjort vår läxa innan men det var ju omöjligt att veta vilka grindar som skulle vara öppna eller stänga på tävlingen.

Tvåan, den i Norrköping boende nya zeeländaren Tim Robertson var glad efter sin andraplats.

– Det var ett bra lopp av mig, jag är ganska nöjd. Jag gjorde några små fel men härligt att vara med i toppen nu inför VM. Jag vet att löpformen är bra men jag har inte orienterat så mycket i år så det var fint att prestera på en viktig tävling, säger Robertson.

Trean Michels kommenterade sitt lopp så här:
– En pallplats är alltid bra men jag hade inte så bra flyt under loppet. Det var en utmanande bana och jag tvekade några gånger och missade några av de bättre vägvalen. Dagens insats var ändå ett bra steg mot VM men där krävs mer.

Andre svensk blev Max Peter Bejmer på sjätte plats 13 sekunder efter Bergman. En insats som troligtvis ger honom en plats i VM-laget.

– Jag är sjukt nöjd. Kände mycket press innan med tanke på uttagningar, säger Bejmer.

Tror du att du fixade en VM-biljett med det här loppet?
– Det känns väl så. Jag har i alla fall verkligen gjort det jag kunnat även om jag förivrade mig lite efter varvningen.


Max Peter Bejmer spurtar in som sexa och andre svensk. Foto: Johan Trygg.

Tredje svensk blev Martin Regborn som åtta, fyra sekunder bakom Bejmer. Ytterligare fyra svenskar tog sin in topp 20: August Mollen (11), Emil Svensk (13), Jonatan Gustafsson (14) och Felix Axelsson (20)

Resultat finns här.

Bildtext toppbild: Gustav Bergman spurtar in som trea på världscupsprinten i Borås. Foto: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter