Svensk Orientering logotyp
01.04.2021

"Glädjande med krispengar – men nu måste reglerna bli rättvisa"

Orientering
Regeringen klubbar ännu en krismiljard till idrotten och ett evenemangsstöd på 3 miljarder ska införas. Svenska Orienteringsförbundet applåderar beskedet, men beklagar att smittsäker idrott som orientering fortsatt behandlas orättvist.

Riksidrottsförbundet har i framställan till regeringen aviserat ett behov av coronastöd på 2-4 miljarder kronor för 2021. Med det nu presenterade kris- och stimulansstödet på 1 miljard har idrottsrörelsen tilldelats stöd på 1,335 miljarder hittills under 2021, vilket är i linje med önskemålet för första halvåret.

- En välkommen påskpresent. Hela idrottsrörelsen har väntat på detta och stödet, som enligt idrottsminister Amanda Lind ska gälla för perioden till och med juni, öppnar upp för återstart och kompensation och betyder mycket för våra förbund och föreningar. Dagens besked är ett kvitto på att det ovärderliga arbete som görs i föreningarna varje dag ses och värderas högt, säger RF:s ordförande Björn Eriksson (läs mer här).

Idrottsminister Amanda Lind:

- Tanken är att pengarna ska gå till omkostnader och behov för våren och delar av sommaren. Men det är också pengar till återstartsinsatser särskilt fokuserade på barn och ungdomar.

Det nya evenemangsstödet innebär att staten står för en del av kostnaden om ett evenemang inte kan genomföras eller om det på grund av pandemin måste begränsas i stor utsträckning. Stödet kan vara aktuellt för större idrotts- och kulturevenemang planerade att genomföras under juli till december 2021 och det handlar om högst 70 procent av de kostnader som inte täcks av intäkter eller andra stöd. Utformningen av evenemangsstödet bereds för tillfället inom Regeringskansliet och regeringen ska återkomma om detaljerna. Stödet på sammanlagt 3 miljarder kronor förutsätter godkännande av Europeiska kommissionen innan regeringen kan fatta beslut om införande.

"Måste till mer träffsäkra regler"

Riksidrottsförbundet konstaterar att dagens nyheter visar att regeringen lyssnat på den samlade idrottsrörelsen. Samtidigt uttrycker RF en oro kring det faktum att smittsäkrad idrottsverksamhet ännu inte kan utföras.

- Vi är oroade över om alla våra föreningar och ledare ska oa och om barn och unga vuxna kommer att hitta tillbaka till idrotten. Det måste till mer träffsäkra regler från regering, myndigheter och kommuner. Vi har tränat i över ett år på att bedriva smittsäker verksamhet. Det kan inte vara lika för alla utan det måste utgå från vilken verksamhet det är och hur man kan bedriva den, säger Björn Eriksson.

I samma text slår RF fast: "Idrottsrörelsen har tagit ett stort ansvar under hela pandemin men går på knäna. Regler som sätter stopp för verksamheter som skulle kunna gå att arrangera på ett smittsäkert sätt måste få en lösning. Det handlar till exempel om en orienteringstävling i en stor skog ..."

Svenska Orienteringsförbundet ordförande Maria Krafft Helgesson är inne på samma linje:

- Mer stödpengar till idrotten är ett måste och det var också något vi förväntade oss med tanke på vad regeringen tidigare sagt. Dagens ekonomiska besked välkomnas verkligen och det planerade evenemangsstödet kan bli ett väldigt bra komplement till krisstödet. Men samtidigt som jag gläds åt detta så gnager det att vi fortfarande drabbas onödigt hårt av de orättvisa restriktioner som råder.

Jag har sagt det många gånger nu: att bekämpa smittan är prio ett, men att en folkhälsofrämjande, smittsäker utomhusaktivitet som orientering inte tillåts i någon form, samtidigt som man kan vara flera hundra personer inne i ett varuhus, det är orättvis behandling. Regeringen måste faktiskt börja använda sin pandemilag på ett mer aktivt och bättre sätt. De kan ju inte tycka att det är en dålig idé att folk i organiserade former rör på sig ute i en stor skog?

***

HÄR hittar du de regler och riktlinjer som nu förlängts till den 3 maj.

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter