08.10.2023

Guld, silver och brons när EM avslutades med knockout

Orientering
Guld till Tove Alexandersson, silver till Jonatan Gustafsson och brons till Emil Svensk när EM i Italien avslutades med knockout-sprint i Vincenza.

På sista tävlingsdagen på EM i Italien stod det knockout på schemat. Tävlingarna inleddes med individuella kval i stadsdelen Creazzo, väster om Vicenza. Kvalets terräng karaktäriserades av typiskt italienskt bostadsområde i denna förortsstad. Det handlade om tre kvalheat för damerna och tre kvalheat för herrarna där de tolv bästa från varje kval tog sig vidare till eftermiddagens knockout-sprint.

Kvalen skulle visa sig vara ganska löpbetonade med några svårare parkområden i banornas inledande delar. Detta gjorde att kvalet blev otroligt jämnt och det handlade om sekunddraman i många av heaten.

Bland herrarna var det bara August Mollén och Axel Granqvist som inte lyckades ta sig till final efter att ha gjort någon bom i inledningen, något som tyvärr blev svårt att springa ikapp. För resten av killarna hägrade kvartsfinal där Gustav Bergman klarade sig vidare med endast två sekunder, så äntligen var marginalerna på hans sida.

 

En Besviken August Mollén efter kvalet
En Besviken August Mollén efter kvalet Bild: Hugo MattssonI damklassen visade damerna hög kvalitet och sex av nio löpare tog sig till kvartsfinalerna som avgjordes några timmar senare. En av dem som blev utslagen redan i kvalet var Lina Strand som gjorde sitt sista framträdande efter elva år i landslagsdräkten.

Lina Strand kramar om Vilma Von Krusenstierna efter kvaletLina Strand kramar om Vilma Von Krusenstierna efter kvalet Foto: Hugo Mattsson

Efter en spänd väntan var det dags för kvartsfinal och först ut var damerna med Tilda Johansson i första kvartsfinalen. I finalerna väntade en mer klassisk italiensk urban orientering med mer oregelbunden infrastruktur. Klockan 12.25 drog kvartsfinalerna igång med sex löpare i varje heat. Banorna mätte 2.1 kilometer och det var spridningsmetod ”runners choice” i kvartsfinalen som innebär att löparna fick titta på tre snarlika banvarianter för att sedan välja en av dem.

När startskottet gick rusade löparna ut i staden och det var snabbt avgjort vem som gick vidare till nästa omgång. På damsidan sprang Tove Alexandersson och Hanna Lundberg som klockor och tog sig vidare ända till final. Sara Hagström vann även sin kvartsfinal och tog sig kontrollerat vidare även från semifinalen.

Tre svenskor i samma semi-final men endast två kunde ta sig vidare till finalTre svenskor i samma kvartsfinal men endast kunde ta sig vidare till final, det gjorde Tove och Alva. Foto: Hugo Mattsson

På startlinjen i den otroligt tuffa finalen stod tre svenskar, två schweiziskor och en norska. Tove Alexandersson satte upp ett otroligt högt tempo och tog kommandot direkt i finalen. Övriga löpare hade svårt att hänga med men kunde genom andra vägval haka sig fast med några meters mellanrum. Det var ändå inget snack om att Tove Alexandersson var i en klass för sig själv idag och tog hem segern tillika EM-guldet på knockout-sprint.

Tove vinner EM-guld i knockout-sprint i VicenzaTove vinner EM-guld i knockout-sprint i Vicenza. Foto: Fredrik Tanfara

På herrsidan blev det också otroligt jämnt i kvartsfinalen och med konkurrens i världsklass så lyckades inte Gustav Bergman och Max Peter Bejmer ta sig vidare från kvartsfinalen. Det var då fyra svenska herrar kvar i semifinalerna. Först ut var Martin Regborn och det såg länge ut att gå vägen för Martin men efter ett sämre vägval till nästsista kontrollen så föll han tyvärr bort.

Glädjande nog lyckades Jonatan Gustafsson gå vidare till final efter en imponerade insats i sin semifinal tillsammans med regerande mästaren Matthias Kyburz. I sista semifinalen imponerade Emil Svensk och Isac Von Krusenstierna som båda tog sig vidare till finalen.

Med tre svenskar även i herrarnas final var det en förväntansfull skara svenska supporters som följde finalloppet på plats. Alla tre svenskar var med i allra högsta grad men det var den regerande mästaren Kyburz som tog kommandot i slutet. När löparna kom in på arenan så var det med en trygg ledning som schweizaren kunde defilera i mål. Där bakom var det tight om medaljerna och det blev en spurtstrid mellan Svensk och Gustafsson om silvret som vanns av Jonatan Gustafsson på målfoto.

Det var en väldigt häftig inramning av detta mästerskap med knockout-sprint denna söndag. Att vi är bortskämda med att våra svenska löpare verkligen satte färg på tävlingen gjorde det ännu bättre. Med ett guld, ett silver och ett brons förtjänar hela de svenska laget att fira dessa framgångar på italienskt vis.

Övre bild: Jonatan Gustafsson, Matthias Kyburz och Emil Svensk efter knockout-sprinten. Foto: Fredrik Tanfara
Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Trion som tog hem EYOC-stafetten. Från vänster: Tuva Sirviö, Freja Hjerne och Tilia Olsson.
Svensk seger på EYOC-stafetten
Freja Hjerne springer mot seger på EYOC:s långdistans i Polen.
Freja Hjerne vinnare på EYOC:s långdistans
240621 Laget EYOC
Inför EYOC i Polen
Fler nyheter