Guldsuccé för Martin Regborn
04.08.2022

Guldsuccé för Martin Regborn

Orientering
Martin Regborn imponerade stort med guld på EM långdistans i Rakvere, Estland på torsdagseftermiddagen. ”Jag fattar jag ingenting. Jag är så himla trött”, säger Regborn.

Både Martin Regborn och Emil Svensk var med i medaljkampen i den tuffa långdistansen i Rakvere, Estland. För Regborn höll det hela vägen till guld. Den 32-årige sympatiske Örebroarens största framgång i karriären.

– Det kändes som jag hade ganska bra tryck första halvtimmen. Sen blev det riktigt jobbigt men jag tyckte ändå jag kunde hålla uppe farten. Sedan började jag skymta Gustavs (Bergmans) rygg. Inte så jag kunde följa honom, men jag skymtade honom ibland, berättar Regborn.

Bergman som startat hela sex minuter före.

– Så jag förstod ju att jag gått ganska bra. Sedan kom jag ifatt fler och fler. Jag var trött men fick en kick av det, berättar Regborn som gjorde ett mycket bra lopp tekniskt men var kritisk till banans långsträcka där det lönade sig att springa över en ”opasserbar” å. Något som dock inte Regborn vågade chansa på.

– Det var den där jättekonstiga långsträckan med den opasserbara ån. Jag visste ju att man får springa igenom sådant men de sa på lagledarmötet i går att de skulle snitsla av förbjudna och opasserbara passager, så jag sprang runt. Jättekonstig banläggning, jag vågade inte chansa och komma dit och stå där med ett förbjudet område. Jättekonstig sträcka, säger Regborn.


Emil Svensk (brunt) och Martin Regborns (grönt) vägval vid den ”opasserbara” ån.

Det stoppade dock inte Hagaby-löparen från guldsuccé.

Regborn tog snabb och stor revansch för sin diskning i går på medelkvalet där han hoppade över en kontroll.

– Det var revanschlust. Jag såg ju sträcktiderna i går att jag gick väldigt bra. Känslan var bra och jag kände mig i bra form. Jag la det bakom mig och tog med mig ilskan från i går in idag och gör det till något konstruktivt, berättar Regborn.

Att ta in att det blev guld var inte helt enkelt.

– Just nu fattar jag ingenting. Jag är så himla trött, säger Regborn efter 17,3 kilometer och snudd på 100 minuter i den utmanande estländska terrängen.

Segermarginalen till tvåan, OK Kåres norrman Eskil Kinneberg blev 31 sekunder. Dagens tredje finska medalj tog finländaren Elias Kuukka, 1.06 efter Regborn. Han hade dryga halvminuten ner till fyran Kasper Fosser, Norge.

Femma blev Emil Svensk som hade guldläge långt in i loppet men bommar på slutet förpassade honom till femte plats 3.19 bakom Regborn.

– Jag sprang bra hela vägen i början men ensam ute i skogen har man ingen koll på hur man ligger till. Men sedan kom bommen på 24:e. Den kommer jag gräma mig över mycket, berättar Svensk.

– Jag började bli ganska trött där. Hade gjort några småmisstag på kontrollerna innan och blev lite stressad. Jag tappade bort mig och hade svårt att få grepp om det, fortsätter Svensk.

Förbundskapten Kalle Dalin är den senaste svenska guldmedaljören på herrsidan i ett skogsmästerskap. Dalin vann för 18 år sedan i Roskilde, Danmark.

– Vi har varit bättre på sprint sedan dess men jag tycker vi har bra nivå i skogen också. Det var bara en tidsfråga egentligen. Hatten av för Martin, säger Emil Svensk.

Två svenskar till tog sin in topp tio där Henrik Johannesson gjorde en stark insats som sjunde man 42 sekunder före Gustav Bergman som slutade nia.

Bildtext. Martin Regborn spurtar mot guld på EM i långdistans. Bild: Kristina Lindgren.

Liveresultat finns här.

Officiellt resultat och GPS-tracking finns här.

Svenska placeringar:

1. Martin Regborn
5. Emil Svensk + 03.19
7. Henrik Johannesson + 05.28
9. Gustav Bergman + 06.10
19. Viktor Svensk + 10.56
23. Max Peter Bejmer + 13.28
29. Anton Johansson + 15.39
36. Simon Imark + 20.44


Herrbanan EM långdistans Rakvere, Estland.

 

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter