Landslagsorganistaionen 2024

Bild: Johan Trygg

07.11.2023

Här är den nya landslagsorganisationen i orienteringslöpning

Orientering
Det blir en hel del nyheter när den nya landslagsorganisationen nu blir offentlig. Kalle Dalin fortsätter sitt uppdrag som förbundskapten för seniorlandslaget, medan Thomas Landqvist kliver in som landslagstränare. För juniorlandslaget tar Emma Martner över som förbundskapten, medan Oskar Andrén ansluter som ny landslagstränare för juniorerna. " Vi har en stark landslagsorganisation för 2024 med ett väldigt kompetent gäng som jag är mycket nöjd med att vi har fått till”, säger Håkan Carlsson, landslagschef.

Under de senaste åren har Kalle Dalin framgångsrikt axlat rollen som förbundskapten för svenska landslaget i orienteringslöpning tillsammans med Anneli Östberg. Nu står det klart att Dalin fortsätter ensam i rollen som förbundskapten, och i och med det lämnar han över en del av ansvaret han haft som tränare. Läs artikeln om att Anneli Östberg slutar här. 

– Det känns väldigt bra att vi förlängt med Kalle som gjort ett fantastiskt jobb tillsammans med Anneli. Vi har rönt stora framgångar och jag ser fram emot vår fortsatta resa, säger Håkan Carlsson.

Thomas Landqvist, som har varit en del av landslagsorganisationen under de senaste två åren, överlämnar sitt uppdrag som förbundskapten för juniorlandslaget. Han kommer fortsatt att ansvara för utvecklingslandslaget och tar på sig en ny roll som landslagstränare för seniorlandslaget.

Seniorlandslagsverksamheten kommer även att förstärkas med lokala tränare från postgymnasiala elitutvecklingsmiljöer där landslagsaktiva befinner sig.

– Det blir ett bra sätt att skapa en röd tråd i verksamheten på hemmaplan och dagarna på resande fot med landslaget, berättar landslagschef Håkan Carlsson.

Emma Martner tar över rollen som förbundskapten för juniorlandslaget som Thomas Landqvist och Annika Billstam haft de senaste åren. Även Emma har arbetat med landslagsorganisationen under flera år och har de senaste åren fokuserat på nutrition i sin profession som legitimerad dietist. Dessutom har hon tidigare arbetat som tränare på Olofströms orienteringsgymnasium.

Landslagsledare med orienteringstekniskt ansvar för juniorlandslaget blir Oskar Andrén. Detta kommer han kombinera med sitt arbete i elitutvecklingsmiljön i Örebro/Hallsberg. Tidigare har han arbetat deltid på orienteringsgymnasiet i Trondheim och med det norska landslaget i orientering.

Landets orienteringsgymnasium och orienteringsföreningar med juniorer är en viktig del av verksamheten kring juniorlandslaget, och arbetet kommer ske i nära samarbete med dessa för att skapa förutsättningar för långsiktig utveckling för de aktiva.

Tomas Yngström blir ansvarig för landets orienteringsgymnasier och kommer framöver att arbeta tätt ihop med juniorlandslagets ledning. Detta i kombination med en tjänst inom para-orientering på förbundet. 

Håkan Carlsson, landslagschef, och Erik Mattsson, landslagsadministratör, fortsätter sina uppdrag som även innefattar att stötta landslagsverksamheterna i förbundets tre mindre grenar. Under 2024 kommer de till större del än under 2023 att involveras i operativa frågor inom orienteringslöpning såsom uttagningsfrågor och vissa landslagsaktiviteter. 

– Vi har en stark landslagsorganisation för 2024 med ett väldigt kompetent gäng som jag är mycket nöjd med att vi har fått till. Vi gör en liten justering för att möta de ökade kostnaderna som finns idag och tar lite av personalkostnaderna till förmån för aktivitetskostnader. Jag tror att vi kommer ha en mycket stark verksamhet även 2024, och resan med att skapa ännu bättre förutsättningar både på kort och lång sikt för våra landslag fortsätter, säger Håkan Carlsson.


Bild: Kalle Dalin fortsätter som förbundskapten och Thomas Landqvist blir ny landslagstränare för seniorlandslaget. Fotograf: Johan Trygg. 
Text: Tilda Andersson 

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter