Svensk Orientering logotyp
06.11.2019

Här är svenska landslaget 2020: "Ser oförskämt bra ut"

Orientering
Efter en magisk säsong presenteras truppen som ska jaga medaljer 2020. "Ett nytt spännande år väntar, bland annat med ett sprint-VM i Danmark. Vi har världens bästa landslag – nu ska vi göra jobbet som krävs", säger förbundskapten Håkan Carlsson.

2019 har varit ett glimrande år för det blågula orienteringslandslaget. På VM i Norge blev Sverige bästa nation, det var svenskt i topp både i damernas och herrarnas totala världscup genom stjärnorna Tove Alexandersson och Gustav Bergman och dessutom vann Sverige stafettvärldscupen.

Nu riktas blicken framåt mot 2020, ett år vars internationella höjdpunkt inträffar andra veckan i juli. Då avgörs historiens första renodlade sprint-VM och spelplatsen hittas i Danmark.

På programmet finns vidare tre världscupomgångar. Den första avgörs i Schweiz i maj och sedan fortsätter det med ett skogs-EM i Estland i augusti. Världscupfinalen arrangeras i norra Italien i början av oktober.

Precis som tidigare finns två seniora landslagstrupper, ett A-landslag med aktiva som bedöms ha medaljpotential 2020 och ett utvecklingslandslag med löpare som tros kunna skörda medaljer inom några år.

Här är det svenska A-landslaget 2020:
Damer
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Sara Hagström, IFK Göteborg
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK

Herrar
Gustav Bergman, OK Ravinen
William Lind, Malungs OK
Jerker Lysell, Rehns BK
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Albin Ridefelt, OK Linné
Johan Runesson, IFK Lidingö
Emil Svensk, Stora Tuna OK

Här är det svenska utvecklingslandslaget 2020:
Damer
Sanna Fasth, Eksjö SOK
Elin Månsson, IFK Göteborg
Vilma von Krusenstierna, OK Kåre
Johanna Öberg, OK Linné

Herrar
Max-Peter Bejmer, IFK Göteborg
Simon Imark, Tullinge SK
Isac von Krusenstierna, OK Kåre

- Vi har en oerhört stark trupp, och det finns många löpare som står just utanför landslaget och knackar hårt på dörren. Man ska aldrig ta ut något i förskott, men det ser oförskämt bra ut just nu, säger förbundskapten Håkan Carlsson, som trycker på att många av de läger som anordnas är öppna.

- Likt tidigare år finns öppna platser på en rad aktiviteter. Det innebär att löpare utanför landslaget kan tas ut och få sparra mot landslaget på träningar av högsta kvalité.

Den 14-17 november kickstartas satsningen mot 2020 med landslagets höstsamling i Södertälje. Strax därefter kommer mer information att publiceras om alla landslagsaktiviteter i vinter och framåt.

RELATERADE NYHETER

Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Aktiva och ledare i orienteringslandslaget i stor grupp och med stora leenden vid världscupen i Tjeckien hösten 2023.
Här är orienteringslandslaget 2024
Fler nyheter