20.06.2024

Inför EYOC i Polen

Orientering
Imorgon fredag startar European Youth Orienteering Championships, EYOC, i Polen. Fredagen öppnar med Model Event och på lördag väntar långdistans, söndag sprint och måndag stafett. ”Främsta målet är att löparna ska få mästerskapserfarenhet, många roliga minnen samt viktiga lärdomar”, säger förbundskapten Emma Martner.

EYOC avgörs i trakten av Szczecin i Polen och över 400 löpare från 34 länder väntas komma till start. Löparna kan förvänta sig varierad terräng de olika dagarna. Allt från bokskog under långdistans och stafetten till vackra gränder i gamla stadsdelar i sprintorienteringen.  

I den svenska truppen har det skett en förändring inför mästerskapet då Anton Jonsson, OK Tyr tyvärr fått lämna återbud. Han ersätts av Axel Thybeck, Lindebygdens OK.

Hela truppen samlas idag för avresa. Vi ställde några frågor inför mästerskapet till Emma Martner som är förbundskapten.

Berätta vad ni hoppas löparna kommer ta med sig från resan? 

– Främsta målet är att löparna ska få mästerskapserfarenhet, många roliga minnen samt viktiga lärdomar både fysisk, tekniskt och mentalt att ha med sig i sin satsning framåt. Sedan hoppas och tror vi på fina prestationer som ger framskjutna resultat. Det är ett laddat och nyfiket gäng som kommer till start.

Tävlingarna går i Polen, berätta vad som väntar terrängmässigt och vad ni tror blir de största utmaningarna? 

– På skogsdistanserna väntar kontinental, kuperad och snabblöpt terräng med mycket kurvbildsorientering. Där blir de stora utmaningarna att hålla i tekniken när terrängen bjuder in till hög fart och att våga tempoväxla. På sprinten väntar ett område som ser ganska klassiskt svenskt ut med ett regelbundet vägnät och större byggnader och lägenhetshus. Här blir nyckeln att inte underskatta svårigheten och jobba med framförhållning för kloka beslut och vägval. 

För många är det första gången de orienterar utomlands, hur har löparna förberett sig och hur skiljer det sig att orientera i Sverige kontra i ett annat land? 

– Löparna har tittat på gamla kartor och kommer också ha en träningsdag på plats i Polen. Sedan har ju vårens värdetävlingar också varit en bra förberedelse för löparna. Även om terrängen är lite annorlunda än vad många är vana vid så är det samma grunder som gäller med riktning, framförhållning, tydliga attackpunkter och att ha ett högt fokus.

Program EYOC
22 juni långdistans
23 juni sprint
24 juni stafett 

Sveriges trupp till EYOC 21-24 juni, Polen 

Damer:
Cajsa Alenius, Nyköpings OK
Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK
Tilia Olsson, Uddevalla OK
Tuva Sirviö, Umeå OK

Reserv 1: Filippa Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK
Reserv 2: Lovisa Borg, Södertälje-Nykvarn OF

Herrar:
Arvid Algers Omholt, OK Denseln
Axel Thybeck, Lindebygdens OK
Ola Leire, Göteborg-Majorna OK
Max Österberg, OK Ravinen

Reserv: Edvin Johansson Liljegren, Väsby OK

Klicka här för att komma till IOF Eventor där du hittar liveresultat med mera. 

RELATERADE NYHETER

Karolin Ohlsson med VM-silver och Tove Alexandersson med sitt 21:a VM-guld tillsammans med Simona Aebersold på bronsplats på knockout-sprinten på VM i Edinburgh.
Svensk medaljsuccé på Sprint-VM – guld, silver och brons
in Regborn mot en andraplats i kvalet på knockout-sprinten på VM i Edinburgh.
Alla svenskar vidare från knockoutkvalet på VM
: Jonatan Gustafsson har ett VM-brons från 2022 att försvara på knockout-sprinten i morgon och för Alva Sonesson väntar VM-debut.
Spännande knockout-sprint avslutar VM i Skottland
Fler nyheter