Svensk Orientering logotyp
13.11.2020

Jaktstarts-SM i skidorientering – följande gäller

Skidorientering
Enligt grundplanen ska skidorienterarnas SM i jaktstart avgöras i Boden den 19-20 december. I nuläget är tre scenarier möjliga: att SM körs som planerat, att bara senioreliten får åka eller att tävlingen ställs in.

Det finns många osäkerhetsfaktorer inför SM i jaktstart. I skrivande stund finns inte snö i något av de tävlingsområden som kan bli aktuella. Dessutom föreligger skärpta allmänna råd med anledning av coronapandemin, detta gäller såväl i Norrbotten som i merparten av Sverige.

Gällande snö är bedömning att det i mitten av december sannolikt finns tillräckligt mycket i minst ett av områdena för att tävlingarna ska kunna genomföras.

Gällande pandemin finns tre alternativ enligt nedan:

Om de skärpta allmänna råden ligger kvar på samma nivå som i dag
SM för H21 och D21 genomförs med vissa anpassningar; ingen servering, ingen publik och så vidare. I H21 och D21 finns en betydande del åkare som ingår i landslaget eller satsar mot detsamma och därför bedöms vara professionella. Övriga klasser stryks och juniorer och de som normalt inte tävlar i H21 och D21 får inte delta.

Om skärpta allmänna råd tas bort och de ”vanliga” allmänna råden ligger kvar
Tävlingen kan genomföras med fullständiga klasser. Anpassning görs så att tävlingen följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Om det blir total ”lock down” i Sverige
Tävlingen ställs in.

De nuvarande skärpta allmänna råden har lite olika datum i olika delar av landet (gäller fram till 19/11, 24/11, 26/11 eller 8/12). Därför förlängs ordinarie anmälningstid till den 9/12.

Svenska Orienteringsförbundet följer utvecklingen i pandemin och uppdateringar görs efterhand och vid behov.

RELATERADE NYHETER

Masstart i skidorientering i Arvidsjaur.
Martin Hammarberg om helgens testtävlingar i Arvidsjaur
Elsa Hermansson och Gustav Johnsson är utnämnda till kranskulla och kransmas till det hundrade Vasaloppet.
Orienterare utnämnda till Vasaloppets kranskulla och kransmas
14
Anmäl dig till Riksläger Vinter 2024
Fler nyheter