Svensk Orientering logotyp
11.07.2019

JVM-guld till Isa Envall: ”Det här slår allt”

Orientering
Sverige får med sig en guldmedalj från JVM i Danmark. Isa Envall var nästan en minut snabbare än närmaste konkurrent på medeldistansen.

Isa Envall från IK Hakarpspojkarna är juniorvärldsmästare i medeldistans. Det står klart efter ett stabilt orienteringslopp där hon var tämligen överlägsen konkurrenterna.

– Jag tror inte riktigt jag har tagit in det ännu. Det här slår allt. Det är så häftigt, säger Envall efter loppet.

Svenskan hade en något krokig avslutning vilket fick henne att tro att några av de mer löpstarka konkurrenterna skulle kunna ta in tid. Så blev de dock inte. Till silvermedaljören Fiona Bunn från Storbritannien var det närmare en minut.

– I går satt jag med Mats Troeng som är ansvarig för det tekniska upplägget i landslaget. Vi bestämde att jag skulle vara offensiv på sträckorna, men vara lugn när jag kom in till kontrollerna. Det har jag följt hela vägen, så jag är jättenöjd med det, säger Isa Envall.

– Jag vet att om jag springer riktigt bra på medeldistans så är jag med. Sedan är det såklart väldigt tight. Det är inte så att man garanterat får en medalj om man springer bra. Men om jag fick till flytet visste jag att det fanns en chans. Tydligen hade jag tur i dag, haha.

Även på killsidan hade det med lite flyt kunnat bli en blågul medalj. Ravinen-löparen Erik Herne gjorde ett starkt lopp och gick i mål som ledare. Det var sedan bara tre motståndare som kunde matcha Hernes tid. Till bronsmedaljören Lukas Liland från Norge var skillnaden så liten som fem sekunder. Världsmästare blev Kasper Fosser. Också han från Norge.

Under fredagen avslutas JVM 2019 med stafett.

Resultat, Medeldistans, JVM i Danmark 2019

W20
1) Isa Envall, Sverige, 29.59, 2) Fiona Bunn, Storbritannien, +0.54, 3) Tereza Janosikova, Tjeckien, +1.24.
Övriga svenska placeringar:
7) Hanna Lundberg, +2.41, 10) Ella Olsson, +3.34, 20) Alva Sonesson, +4.34, 39) Tilda Östberg, +6.46, 47) Johanna Källvik Leufvén, +8.01.

M20
1) Kasper Fosser, Norge, 25.03, 2) Guilhem Elias, Frankrike, +1.09, 3) Lukas Liland, Norge, +1.34.
Svenska placeringar:
4)Erik Herne, +1.39, 6) Viktor Svensk, +2.15, 11) Emil Auselius, +2.25, 19) Axel Granqvist, +4.06, 26) Gustav Runefors, +4.56.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter