Svensk Orientering logotyp
05.05.2022

Klarar IFK Göteborg en 10-mila-dubbel?

Orientering
Det är tre klubbar i Tiomilas historia som vunnit både dam- och herrtävlingen samma år. Ska IFK Göteborg bli fjärde klubb att klara det? Klubbens herrar jagar fjärde raka segern och damerna är ute efter den första.

IFK Göteborgs herrar kommer till Tiomila med tre raka segrar 2017-2019. Klubben vann också 2015 då man tog sin första tiomilaseger. Damlaget har varit med där uppe men har ännu ingen seger. Ska det bli en dubbel i år? Något som bara OK Ravinen (1979, 1981), Bäkkelagets SK (1997) och Halden SK (2002, 2012) klarat av hittills.

– Det har varit vår ambition i väldigt många år att vi ska ha en lika stark dam- som herrtrupp och att vi ska slåss om segern i båda klasserna. Vi har ju varit nära med damlaget men inte nått hela vägen. Inför 2020 startade vi ett projekt med damerna för att ta det där sista steget och få stå överst. Kanske är det dags nu, säger Fredrik Löwegren från IFK Göteborgs elitkommitté.

Hur taggade är ni att det äntligen är dags för 10-mila igen?
– Vi har sett fram emot det här länge. Det känns verkligen jättekul att det äntligen blir ett Tiomila igen. Det är något visst med Tiomila och i år åker vi med den största truppen någonsin. Alla är väldigt förväntansfulla.

Vi måste räkna er som huvudfavoriter i damtävlingen!
– Ja, det går väl inte att sticka under stol med att på pappret så borde vi vara favoriter på damsidan, säger Löwegren.

Är alla damer friska och hela nu?
– Alla är friska nu men det har varit en strulig vinter både för Sara (Hagström) och Simona (Aebersold) som haft skadebekymmer. Nu är bägge hela och springer, så vi ställer upp med vårt absolut bästa lag.

På herrsidan har ni chansen att ta fjärde raka segern!
– Där ska vi vara en av favoriterna men jag ser inte att vi i år har det starkaste laget på pappret. Men det ska springas om det och vi vet vad det är vi ska göra där ute i skogen. Vi är ju dock i ett generationsskifte med många nya löpare i laget, säger Löwegren.

Hur är statusen bland herrlöparna?
– Kasper (Fosser) har ju varit skadad men är igång igen och sprang NM-sprint i helgen (där han blev tvåa). Han har haft problem med en ljumske som gjort att han inte kunnat träna i skogen men han är med i laget. Det känns väldigt kul, berättar Löwegren men avslöjar inte vilken sträcka den unge norske världsmästaren kommer springa.

Löwegren informerar också om att en annan av klubbens norska landslagsmän, Dag Blandkjenn, är sjuk och missar Tiomila.

Hur har era förberedelser som klubb varit inför Tiomila?
– Vi har väl ärligt talat inte riktigt fått den uppladdning och de förberedelser vi hoppats på. Vi var uppe i området i höstas med en trupp men sedan hade vi planerat att åka dit i slutet på mars men då var det fortfarande två decimeter snö så då blev det hemmaläger istället. Planen sedan var att ta en tripp dit i påsk med då kom det snö. Nu kommer vi vara på plats från onsdagen för att få löparna ska känna på terrängtypen lite mer.

Vad säger du när du kikar på kartan och terrängen som väntar? Hur pass utmanande blir året 10-mila tror du?
– Väldigt utmanande. Kilsbergen är både fysiskt och tekniskt krävande vilket blir kul och spännande. Det är ju mycket varierat med detaljerade sluttningar och där det verkligen krävs mycket av löparna för att hålla tekniken i styr men också en del vägvalsorientering. Kilsbergen älskar man som orienterare, avslutar Löwegren.

Även om IFK Göteborg är ute efter en dubbel så är det förstås ett gäng andra klubbar som vill sätta käppar i hjulen för det. I damtävlingen vann Tampereen Pyrintö 2019 och blir förstås att räkna med igen. Dalalagen Stora Tuna och OK Kåre samt Tisaren och även IFK Göteborgs är klubbar för toppstriden såsom även finska Rastikarhut.

Om IFK Göteborgs damer jagar sin första seger så gör också OK Linnés herrar det. Ska de lyckas i år? Stora Tuna och Ravinen är andra svenska lag att hoppas på. Finska Koovee var tvåa 2019. Fler starka lag är till exempel finska Tamperen Pyrintö och Helsingin Suunnistajat och norska Tyrving.

För dig som inte är på plats och följer Tiomila i Ånnaboda i helgen så kan du se tävlingen via 10MilaTV som du hittar här: https://webbtv.10mila.se/

Bildtext: Max Peter Bejmer för IFK Göteborg till seger på 10-mila 2019. Bild: Mårten Lång.

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter