Svensk Orientering logotyp
03.07.2020

Klart med ungdoms-SM i långdistans

Orientering
Nu är det klart – även ungdomarna får ett SM som arrangeras under coronaanpassade former. Den 20 september avgörs USM i långdistans i Jönköping med IKHP som arrangör.

Sedan det stod klart att samtliga SM-tävlingar som var planerade för 2020 ställs in på grund av coronapandemin har Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) letat alternativa, coronasäkrade arrangemang. Häromdagen presenterades att det blir ett sprint-SM i Örebro 10-11 oktober, och nu vet vi att det blir ett nerbantat USM i IKHP Huskvarnas regi den 20 september.

Beslutet föregicks av en dialog, där Svenska Orienteringsförbundet inhämtade information kring vad ungdomarna och distrikten hade för tankar kring ett alternativt USM. SOFT vände sig till tävlings- och ungdomsansvariga i distrikten och en stor majoritet av de svarande önskade att ett USM arrangeras och att det ska fungera utifrån de nuvarande riktlinjer som finns. Det är viktigt att ungdomarna får något att se fram emot och att tävlande från hela Sverige får mötas, var en vanlig kommentar. Några svarande uttryckte även att de sociala aktiviteterna är viktiga för USM och att ett USM ska vara för alla.

- Vi har inte kunnat svara alla som kommit med input men vill rikta ett stort tack till all input som inkommit, säger Tomas Stenström, SOFT:s idrottschef.

- Efter all värdefull input har vi på SOFT vridit och vänt på saken; om vi ska köra ett USM och i sådana fall med vilket upplägg. I våra riktlinjer står att USM ska kora svenska mästare, men att det samtidigt ska vara ett arrangemang för alla och en social helg som alla känner sig välkomna till. I år kan vi inte genomföra ett sådant USM då större sociala tillställningar bör undvikas. Vad vi kan göra är att genomföra ett USM där vi korar de bästa och där alla är välkomna. Vi har därför landat i att vi vill försöka få till ett USM, om än kraftigt anpassat, för att i alla fall ge ungdomarna en tävling i år där alla får mötas och där vi korar de bästa 15- och 16-åringarna, säger Tomas Stenström, som fortsätter:

- Vi är mycket tacksamma att IKHP tar på sig detta uppdrag och att vi har hittat ett upplägg som funkar så att alla som vill ska kunna få springa givet rådande situation. Vi har landad i att det blir en distans. Det känner vi blir den bästa lösningen givet den komplexa situationen. Detta gör att IKHP som arrangör kan fokusera och få till en distans på ett bra sätt. Tävlingsdagen kan vi sprida ut över en lång tid, vilket är en förutsättning. En del kan resa över dagen och ingen ska behöva sova över mer än en natt.

IKHP:s Bengt Öhlund ser mycket fram emot den 20 september:

-  Vi vet hur mycket ett USM betyder för ungdomarna och det här kommer att bli toppen! Vi har fina förutsättningar med bra områden, lämpliga kartor och ett engagerat gäng som gör att vi får till ett USM för Sveriges orienteringsungdomar även i år.

 

Kort information om tävlingen så här långt (mer information kommer löpande):
Tävlingen kommer att avgöras söndagen 20 september i Jönköping. Räkna med att söndagen blir en relativt lång dag med starttider från morgon till eftermiddag. Deltagare, distrikt och ledare kommer själva att få ta ansvar för hur man gör med resa och boende. Detta kommer alltså inte att ombesörjas av IKHP. Tävlingen med en första information och avlysning kommer att läggas upp inom närmsta veckan. En officiell inbjudan och anmälan beräknas komma under augusti.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter