Svensk Orientering logotyp
07.10.2019

Knockout-sprint på SM-veckan 2020

Orientering
Nästa år kommer de första svenska mästerskapen i knockout-sprint att avgöras. Premiären sker i samband med SM-veckan i Halmstad.

Knockout-sprint debuterar som VM-gren på mästerskapet i Danmark, 7-11 juli 2020.

Nu har Svenska Orienteringsförbundets styrelse klubbat att disciplinen även får SM-status och det första svenska mästerskapet i knockout-sprint för H21 och D21 arrangeras i samband med SM-veckan i Halmstad. Det innebär att tävlingen även kommer att uppmärksammas i SVT.

- Det är naturligt att en gren som finns på VM-programmet också får SM-status. 2020 ligger SM-veckan i Halmstad perfekt till i tiden och knockout-sprintens upplägg passar bra för SM-veckan och för att göra spännande tv. Landslagsledningen ser också att tävlingen blir ett mycket värdefullt genrep inför VM ett par veckor senare, säger Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström.

- Tillsammans med arrangören Halmstad OK kommer vi nu att kika på hur vi får till bästa möjliga knockout-sprint i Halmstad. Sedan ska vi givetvis också ha en bra dialog med SVT så att vi får till det även tv-mässigt. SM-veckan är ett av de största idrottsarrangemangen vi har i Sverige och där vill vi också ha med så mycket orientering som möjligt.

Förutsättningar:

  • SM i knockout-sprint kommer att arrangeras 2020 och för klasserna D21 och H21.
  • Knockout-sprint kommer att ingå i SM-veckan i Halmstad. SM-veckan 2020 håller på mellan 24 och 30 juni. Planen är att knockout-sprinten ska avgöras 27 eller 28 juni. 
  • SM i knockout-sprint kommer inte att ingå i Swedish League 2020.
  • Lokal arrangör för SM i knockout-sprint blir Halmstad OK.

RELATERADE NYHETER

Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Aktiva och ledare i orienteringslandslaget i stor grupp och med stora leenden vid världscupen i Tjeckien hösten 2023.
Här är orienteringslandslaget 2024
Fler nyheter