Lysell startar sin trestegsraket på lördag
11.05.2022

Lysell startar sin trestegsraket på lördag

Orientering
33-årige Jerker Lysell, sprintvärldsmästaren från 2016, har sommarens sprint-VM i Danmark i sikte. På lördag startar han sin trestegsraket mot mästerskapet med helgens SM i knockout-sprint och sprint i Göteborg.

Rehns BK:s Jerker Lysell har kryssat mellan skador och starka sprintprestationer under många år nu. Han tog SM-guld på sprint både 2011 och 2012. Största framgången är förstås VM-guldet på sprint vid VM i Strömstad 2016. Jerker har också VM-brons från 2015 och 2017 samt silver (2014) och brons (2012) från EM på meritlistan.

Hur skulle du klassa din form inför helgens SM-tävlingar?
– Väldigt svårt att säga. Jag ska göra mitt bästa och målet för i år är att först ta mig till världscupen i Borås och därifrån till VM i Danmark, säger Lysell och fortsätter;

– Jag började få ordning på kroppen fram till starten på Swedish League men strax innan där fick jag ont i ena foten. Så nu tampas jag med en svullen fot och kan inte träna ordentligt. Jag hoppas jag får ordning på den och kan ta steg vecka för vecka. Just SM i sig är inget mål men jag ska visa att jag ska med till världscupen.

– Det är ganska många bra sprinters i Sverige nu. Samtidigt får vi skicka en jäkla drös till Borås. Vi har ju nio platser och jag tror väl de har tänkt skicka full trupp. Vi får se vilka som visar framfötterna på SM.

Kan du berätta vad det är för typ av fotskada du har?
– Det är en ny överbelastningsskada, ett fäste på mellanfotsbenet på utsidan som är svullet och inflammerat. Surt att det kom nu när jag börjat steppa upp på allvar och har börjat köra sprintträningar. Jag har fått ta ett steg tillbaka nu men hoppas jag ändå tar mig till världscupen och väl där kunna ha ännu bättre form och visa att jag ska med till VM.

– Jag har fått undvika de tuffa passen på hårt underlag nu fram till SM. Sedan får jag ta lite risker. Det är dock inget som är trasigt, jag är inte rädd att något ska gå sönder. Det är bara det att jag inte kan bedriva den träning jag vill men det är ju inget nytt för mig, konstaterar Lysell.

På Tiomila i helgen visade Jerker ändå form när han, som flera gånger förr, växlade först på efter första sträckan.

Hur var det att växla först igen?
– Det är ju inte viktigt men kul var det. Rehns BK:s elitsatsning för vår generation är ju över nu. Jag får glädja mig åt att tävla. Jag kan ju räkna på mina fingrar hur man tävlingar jag gör på ett år.


Jerker Lysell och IFK Göteborgs Felix Axelsson efter förstasträckan på Tiomila där de växlade etta och trea. Foto: Johan Trygg.

Om vi återgår till sprint. Vad tycker du om formatet knockout-sprint?
– Jag tycker det är kul med man mot man. Det har orienteringen saknat. Sedan kan man fundera över upplägget med gafflade banor. Det är jäkligt svårt att få det rättvist på sprint men jag tycker det är en bra tävlingsform.

Sedan augusti i fjol bor Jerker i Örebro och jobbar som arbetsledare på ett byggföretag.

Hur ser vardagen ut för dig?
– Jag jobbar mer och mer. Det är en familj och ett hus att ta hand om, det är träning och jag håller på med mina sportprodukter på sidan om. Jag har alldeles för mycket att göra, det är lite stressigt måste jag säga, avslutar Lysell.

SM-programmet i Göteborg

Lördag 14 maj, förmiddag
SM i Knockout-sprint
Kval för D21 och H21.
Utgör även kval för D21 och H21 till SM i Sprint Individuell

Lördag 14 maj, eftermiddag
SM i Knockout-sprint
Kvartsfinaler, semifinaler och finaler för D21 och H21

Söndag 15 maj, förmiddag
SM i Sprint Individuell
Kval för klasserna D18, H18, D20 och H20

Söndag 15 maj, eftermiddag
SM i Sprint Individuell
Finaler för samtliga klasser

Bildtext toppbild: Sprintvärldsmästaren från 2016, Jerker Lysell, siktar mot sommarens sprint-VM i Danmark. Foto: Svenska Orienteringsförbundet.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter