Magdalena Olsson gör sig redo för ett träningspass på Lugnet i Falun.

Bild: Johan Trygg

17.01.2024

Magdalena Olsson redo för VM – efter snabb comeback

Skidorientering
2 juli 2023 födde Magdalena Olsson dottern Mikaela. Nu bara lite drygt sex månader senare är hon redo för VM i skidorientering. ”Comeback fanns väl i tankarna men jag är jätteförvånad att det gick så fort”, säger Magdalena Olsson.

På tisdag 23 januari drar VM i skidorientering i gång i Ramsau, Österrike. På startlinjen står rutinerade Magdalena Olsson. 34-åriga ”Magda”, som representerar IFK Mora OK i skidorientering och Stora Tuna OK med skor på fötterna, har en lång meritlista som skidorienterare med bland annat EM-guld på medeldistans från 2019. Vid senaste VM i Finland 2022 tog hon silver på sprintdistansen.

I somras födde Magdalena dottern Mikaela som hon har tillsammans med sambon Andrei Lamov. Detta efter en graviditet som gått som en ”dans”.

– Jag kunde träna under i princip hela graviditeten. Jag sprang fjällorientering ett och ett halvt dygn innan Mikaela föddes, berättar hon.

Dottern såg dagens ljus elva dagar för tidigt, den 2 juli, och Magdalena mådde fint och var snabbt i gång med träning igen.

– Jag kunde börja träna fyra dagar efter förlossningen och sprang en tävling i slutet på augusti. Sedan kunde jag inte låta bli att springa natt-SM fast jag sagt att jag inte skulle göra det, berättar ”Magda” med ett leende.

Faktum är att hon blev sjua på natt-SM som avgjordes 15 september.

Hur gick tankarna om en VM-satsning i skidorientering?
– Egentligen har jag hela tiden sagt att jag inte ska försöka, för att inte skapa press. Jag har sagt ”VM i vinter är inte aktuellt för mig” ända in till säsongen.

När säsongen startade i Arvidsjaur var Magdalena fyra och trea direkt och på uttagningstävlingarna i Finland några veckor senare matchade hon Tove Alexandersson och de andra damerna. Hon vann en av tävlingarna och var tvåa efter Tove på tre.

Är du förvånad själv hur bra det gått?
– Ja, jag är jätteförvånad. Att göra comeback fanns väl i tankarna hela tiden. I alla fall att komma tillbaka i form på något vis. Men att det skulle gå så här fort trodde jag absolut inte. Det har gått långt över förväntan, konstaterar hon.

Samtidigt hade Magdalena fått indikationer på att formen fanns där.

– Tankarna om VM hade ändå börjat smyga sig på när vintern kom. Jag körde intervaller med några damer på DSA (Dala Sports Academy) och det kändes bra. Jag hade till och med bättre tider än innan graviditeten på flera standardpass.

Utifrån dina resultat i början på säsongen. Vad är målsättningen på VM?
– Det känns lite dubbelt. Jag har sagt att jag inte skulle tacka ja till VM om jag inte är så pass bra att jag kan vara med och slåss om seger. Samtidigt vill jag inte sätta den pressen på mig. Det är ju ganska orimligt att tro att det ska gå sex månader efter jag fött barn.

– Jag åker till VM och försöker tänka att jag inte ska ha några resultatmål.

Det som skulle bli något av en familjeresa till VM i Österrike för Magdalena, sambon Andrei och dottern Mikaela blir nu inte så efter Andreis krasch och skada vid Svenska Cupen i Östersund.

– Det var ju egentligen han som skulle åka VM. Det känns så tråkigt. Vi har ju kämpat så för att han skulle få svenskt medborgarskap.

Nu får dock Andrei stanna hemma i Falun.

– Han kan inte göra så stor nytta, för han kan inte ens byta blöja efter sin skada. Det blir lite tufft för mig under VM-veckan. Jag kommer ha hand om Mikaela hela tiden förutom under tävlingarna då mina föräldrar tar hand om henne. Men det ska gå bra, det har det ju gjort tidigare i vinter.

I kommande nummer av Orienteraren kommer en längre intervju med Magdalena om hur det är att göra en elitsatsning som nybliven mamma, samt om träning under och efter graviditeten.

Bildtext toppbild: Magdalena Olsson är redo för VM i skidorientering bara sex månader efter att hon fött dottern Mikaela. Bild: Johan Trygg.

Text: Johan Trygg

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter