Svensk Orientering logotyp
05.07.2019

Morgondagens stjärnor reser till Danmark

Orientering
På söndag drar JVM 2019 igång. Sverige skickar tolv spännande orienteringstalanger till mästerskapet som avgörs kring danska Silkeborg. ”En grym blandning människor”, säger förbundskapten Kalle Dalin.

I Ungern förra året fick Sverige en trög start. Sedan lossnade det rejält och man kom till slut hem med fem JVM-medaljer fördelat på två distanser (medel och stafett). Samtliga medaljer togs dock av sistaårsjuniorer och det är således en i stort sett helt ny trupp som ska försvara de blågula färgerna på årets mästerskap i Danmark.

– Truppen i år är en grym blandning människor som har löjligt kul tillsammans och verkligen är ett lag. Skulle medaljer delas ut för bästa lag är vi stora favoriter. När tävlingarna drar igång på söndag är den tryggheten och vi-känslan en viktig grund att stå på, säger juniorlandslagets förbundskapten Kalle Dalin.

Bland löparna som har JVM-rutin sedan tidigare märks exempelvis formstarka Isa Envall (kom in som reserv i truppen redan 2017) från Hakarpspojkarna och Stora Tunas Viktor Svensk som var med och vann Jukola så sent som i juni.

– Tillsammans ska vi göra de sista förberedelserna så bra vi kan och sedan tror jag löparna är sugna på att prestera något riktigt bra. Vad det kommer at ge är såklart svårt att gissa, men visst hoppas vi på att få fira något riktigt bra resultat, säger Dalin.

Här är schemat för JVM 2019:

Söndag 7 juli: Sprint                                         Lyseng
Måndag 8 juli: Långdistans                              Velling – Snabegaard
Onsdag 10 juli: Medeldistans (kval)                Gjern Bakker
Torsdag 11 juli: Medeldistans (final)              Gjern Bakker
Fredag 12 juli: Stafett                                      Thorsø Bakker

Och här är den svenska truppen:

Alva Sonesson (Falköpings AIK OK), Ella Olsson (Grycksbo IF OK), Isa Envall (IK Hakarpspojkarna), Johanna Källvik Leufvén (Åmåls OK), Hanna Lundberg (OK Renen), Tilda Östberg (Stora Tuna OK).

Axel Granqvist (OK Ravinen), Emil Auselius (Bredaryds SOK), Erik Herne (OK Ravinen), Gustav Runefors (Växjö OK), Samuel Pihlström (OK Landehof), Viktor Svensk (Stora Tuna OK).

RELATERADE NYHETER

Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Aktiva och ledare i orienteringslandslaget i stor grupp och med stora leenden vid världscupen i Tjeckien hösten 2023.
Här är orienteringslandslaget 2024
Fler nyheter