Svensk Orientering logotyp
28.07.2019

Nadia Larsson VM-sexa - Fyra herrar stämplade fel

Mountainbikeorientering
Nadia Larssons sjätteplats var det svenska glädjeämnet när VM i mountainbikeorientering inleddes i Danmark. På herrsidan var det däremot en riktigt tung dag; fyra av sex blågula herrar hoppade över den sjunde kontrollen och diskades.

I dag drog VM i mountainbikeorientering igång med sprint i danska Viborg.

För svensk del blev det riktigt tungt på herrsidan. Hela det svenska silverlaget från förra årets VM-stafett Linus Karlsson Mood, Marcus Jansson och Viktor Larsson diskades på grund av felstämpling. Och det blev dagens facit även för Hampus Larsson:

- Det känns givetvis riktigt tungt. Det är samma kontroll som alla fyra hoppat över och det finns andra nationers åkare som gjort samma misstag. Kontrollen, den sjunde, ligger på en rak linje mellan sexan och åttan och ringen är uppklippt så det är svårt att se. Så jag förstår absolut det problem som åkarna haft, säger förbundskapten Peter Olsson.

Främste svensk i resultatlistan på herrsidan blev nu Sebastian Svärds 54:e plats. Svärd var sex minuter bakom vinnande ryssen Grigory Medvedev.

På damsidan blev det dock ett svenskt podiebesök. Nadia Larsson gjorde ett stabilt lopp och slutade sexa. Larsson låg fyra med en knapp kilometer kvar att köra men halkade ner två placeringar under avslutningen. Marginalen upp till medalj var drygt en minut.

Guldet gick till Emily Benham Kvåle:

- Det var inget perfekt lopp av Nadia ändå är hon med uppe i toppen så det visar att hon absolut har potential att vara med och slåss om topplaceringarna längre fram i veckan, säger Olsson.

I junior-VM som arrangeras parallellt blev Joel Ernstssons niondeplats och Alva Jonssons 22:a plats de främsta placeringarna i de respektive klasserna.

På tisdag fortsätter VM med medeldistans.

 

Sprint

Damer: 1) Emily Benham Kvåle, Storbritannien, 22.08, 2) Veronika Kubinova, Tjeckien, +0.39, 3) Claire Kubinova, Storbritannien, +0.43.

Svenska placeringar: 6) Nadia Larsson, +1.49, 33) Sara Forsgren, +8.01. Linn Bylars felstämplat.

Herrar: 1) Grigory Medvedev, Ryssland, 22.27, 2) Anton Foliforov, do, +0.01, 3) Yoann Courtois, Frankrike, +0.11.

Svenska placeringar: 54) Sebastian Svärd, +6.09, 67) Marcus Wadell, +9.58. Viktor Larsson; Marcus Jansson; Hampus Larsson och Linus Karlsson Mood, felstämplat.

 

Junior-VM

Herrar: 1) Thomas Steinthal, Danmark, 17.34, 2) Jan Hasek, Tjeckien, +0.04, 3) Danil Buzokvin, Ryssland, +1.14.

Svenska placeringar: 9) Joel Ernstsson, +2.03, 18) Emil Arvidsson, +3.22, 25) Rasmus Nordgren och Gustav Jonsson, båda +4.15.

Damer: 1) Lilou Pauly, Frankrike, 14.29, 2) Nikoline Splittorff, Danmark, +0.31, 3) Kaarina Nurminen, Finland, +0.50.

Svenska placeringar: 22) Alva Jonsson, +3.31, 26) Erica Olsson, +3.44

RELATERADE NYHETER

Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Mtb O Rikslägret Hugo Mattsson 03757
Final i Svenska Cupen i MTBO
Målgång Gabriella
SM i MTBO - långdistans
Fler nyheter