Kul att du testar nya orientering.se! Hittar du något som ser konstigt ut, rapportera det här!
Svensk Orientering logotyp
21.04.2022

Natt-SM 2022: Rekordstort antal anmälda

Orientering
Femhundrafem löpare är anmälda till årets natt-SM. Det högsta antalet på över tio år.
SM i nattorientering i Godegård, Östergötland närmar sig med stormsteg. Fredagen den 22 april kl. 21.30 går första starten. Och arrangören, Tjällmo-Godegårds OK, kan glädja sig åt ett rekordstort antal anmälda: 505 personer. 
 
Så många anmälda har det inte varit sedan natt-SM hölls på Gotland 2011, då man hade 631. Det är framförallt klasserna D20, som ökat med +10, och H18, som ökat med +23, som sticker ut.
 
– Två dagar innan sista anmälningsdagen hade vi bara 320 stycken anmälda. Var lite orolig men sedan började det hända saker, säger en mycket nöjd tävlingsledare, Håkan Åberg.
 
Första gången SM i nattorientering hölls i Godegård var 1971. Man hade ansökt om att arrangera tävlingen 2021 så att man kunde fira 50 års-jubileum men så kom en viss pandemi emellan. Nu är det alltså dags.
 
Vad kan löparna se fram emot under årets upplaga?
 
Tävlingsledare Åberg beskriver det som ett ”gammal klassiskt nattorienterings-SM.” Det finns större terräng, en hel del vägvalsproblematik och knepiga sluttningskontroller. 
 
Banläggare Thorbjörn Gustavsson hoppas att de svenska orienterarna ska få testa på allt när det gäller olika orienteringstekniker.
 
– Är det en bra bana så ska man kunna göra det, säger han.
 
Det lilla samhället Godegård har även en legendarisk festplats, där både Sven-Ingvars och Hep Stars uppträtt inför en publik på 4,000-5,000 personer. ”Själva arenan är mysig,” förklarar Åberg och tillägger att det finns naturliga läktare. Som gjort för att det ska bli en riktigt spännande fredagsnatt.
 
Årets första SM-tävling ingår även som deltävling i Swedish League, och är den tredje SL-tävlingen för säsongen. Den fjärde (Zinkgruvemedeln) körs nu på söndag den 24 april.
 
Livesändning: Arrangörens webbsändning med start kl. 21:30.
 
Liveresultat: Följ via liveresultat.orientering.se.
 
Tävlingsinformation: Läs mer på nattsm2022.se eller Eventor.

RELATERADE NYHETER

Omstarten 25manna 2022
Video: Guide till förslaget om ny distriktsindelning
Gustav Bergman, Noel Braun och Nils van der Poel med glada miner utanför stuga.
van der Poel inspirerar Orienteringslandslaget
Gruppbild med Hanna Lundberg, Karolin Ohlsson och Johanna Ridefelt.
Garmin förlänger samarbetet som förbundspartner
Fler nyheter