Svensk Orientering logotyp
16.09.2021

Nu är PreO igång på riktigt

Precisionsorientering
Efter inledande tävlingar i juni i Strängnäs och Göteborg så drar det nu igång ordentligt.

Först har det varit två tävlingar i Karlstad och nu till helgen 18-20 sep så är det den gamla traditionella Nordiska Landskampen  som i år avgörs utanför Hamar. I den officiella tävlingen som utgörs av fem-mannalag från de nordiska länderna så deltar Sverige, Norge och Finland med två lag vardera medan Danmark deltar med ett lag. Det är tuff, för resultatet i landskampen är det sammanlagda resultatet för alla fem i laget för båda dagarnas tävling. Alla måste lyckas bra för ett kunna slåss i toppen om den åtråvärda och prestigefulla pokalen. Den har nu varit i Finländsk ägo de senaste året men nu skall den hem till Sverige.

Förutom den officiella tävlingen som pågått i snart 30 år utan avbrott (förutom ifjol tyvärr) så får Sverige ihop både ett 3:e och fjärde lag och Norge ett tredje lag . Dessutom deltar Tjeckien, Slovenien, England och Polen/Tyskland  varsitt lag.

Det svenska landslagets två lag består av idel gamla och meriterade deltagare.

I Sverige Blå ingår:

Stig Gerdtman
Marit Wiksell
Martin Fredholm
William Rex
Jens Andersson

I Sverige Gul ingår:

Erik Lundkvist
Erik Stålnacke
Magnus Sterner
Michael Johansson
Leif Eriksson

Finland är mycket starka och i sitt första lag ingår sådana toppnamn inom PreO som, Antti Rusanen, Pinja Mäkinen och Juha Hiirsalmi, alla tyngda av internationella medaljer. Men de svenska lagen räds inte ens dessa tre. På söndag kväll vet vi resultatet.

RELATERADE NYHETER

Sexfaldige världsmästaren Ola Jansson fick med sig två silvermedaljer från PreO-EM i Finland. Här ser vi Ola under stafetten i lördags.
Tuff konkurrens under PreO-EM – två silver svenskt facit
Starten på stafetten vid PreO-EM i Finland.
Svenskt stafettsilver på PreO-EM
Den svenska truppen på PreO-EM i Finland med dagens silvermedaljör Ola Jansson i mitten av främre raden.
EM-silver till Ola Jansson
Fler nyheter