Svensk Orientering logotyp
05.01.2022

Nu drar skidorienteringssäsongen igång på allvar (1)

Skidorientering
Det väntas rejäl kyla i Jokkmokk till veckoslutet när årets skidorienteringssäsong drar igång på allvar.På programmet står juniorlandskamp samt Svenska Cupen för seniorerna. I potten finns biljetter till EM i Bulgarien.

VM i Finland i mitten av mars är det stora målet för de svenska landslagsåkarna i skidorientering.
Men redan 22 januari kommer det att delas ut mästerskapsmedaljer; då är det dags för EM i Bulgarien.
På måndag kommer den svenske förbundskaptenen Martin Hammarberg att ta ut sin EM-trupp:
- Truppen kommer att bestå av sex damer och sex herrar, dessutom finns två extraplatser för U23-åkare, så vi kommer att landa på totalt 16 aktiva, säger Hammarberg.
Helgens tävlingar i Jokkmokk kommer att väga tungt i uttagningen, Jokkmokkstävlingarna inleds med medeldistans på fredag, fortsätter med långdistans på lördag och sprint på söndag.
Det var länge osäkert om det skulle gå att genomföra tävlingarna på grund av prognoserna som pekar på sträng kyla, men nu har arrangörerna lämnat klartecken:
- Temperaturgränsen är, med tanke på att det är WRE-tävlingar (World Ranking Event) minus 20 grader, och det ser ut som att det ska hålla sig på "rätt sida" fredag och lördag. Söndagen ser just nu lite mer osäkert ut, men det är ju fortfarande några dagar dit så vi hoppas på att kylan mildras till dess. Det finns gott om snö i området och såväl banor som spårsystem tror jag blir toppen då det är rutinerade personer som ligger bakom arrangemanget, säger Hammarberg.
För seniorerna är det Svenska Cupen som väntar, på juniorsidan är det dessutom juniorlandskamp. Se de svenska trupperna HÄR.
- På de landslagsläger som vi haft under sommar, höst och inledningen på vinter är det många som gjort det väldigt bra, det ska bli spännande att se de aktiva nu i tävlingssammanhang. Hela den svenska eliten är på plats, bortsett från världsmästarinnan i jaktstart Lisa Larsen som bor i Schweiz. Det är ingen som är EM-uttagen på förhand, men utan att säga för mycket skulle jag säga att en regerande världsmästarinna ligger ganska bra till för att ta en EM-plats, säger förbundskapten Hammarberg med ett leende.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter