Svensk Orientering logotyp
08.09.2021

Nu får vi snart tävla som vanligt igen

Orientering
Deltagartaket för offentliga tillställningar planeras att tas bort den 29 september. Redan nu finns uppdateringar från förbundet för tävlingar och träffar under september.
I går meddelade regeringen att steg fyra i öppnandet av Sverige ska genomföras den 29 september. Det innebär att deltagarbegränsningarna för offentliga tillställningar både utom- och inomhus tas bort. 
Sverige befinner sig i ett nytt och bättre läge med alltfler vaccinerade och mindre belastning på sjukvården.
 
- Det här är ett mycket glädjande besked och något vi har sett fram emot länge. Nu kan vi snart gå tillbaka till en mer eller mindre normal verksamhet och det känns riktigt bra, säger Susanne Maarup, förbundschef på Svenska orienteringsförbundet.
 
I samband med detta positiva besked har SOFT:s riktlinjer för orienteringstävlingar och föreningsträffar uppdaterats. De gäller från och med 7 september och fram till 29 september.
 
- Det har inte skett några förändringar sedan den 1 juli avseende riktlinjer och restriktioner från FHM:s sida, men med tanke på det nya och bättre läget regeringen meddelade i går har riktlinjerna uppdaterats något, säger Tomas Stenström, idrottschef.
 
I huvudsak är det två saker som uppdaterats:
 
1. När det gäller föreningsträffar i olika former är det tillåtet med fysiska möten både inom- och utomhus. Givetvis ska FHM:s allmänna råd och riktlinjer följas och de tak som finns inomhus på 50 personer om man saknar anvisad sittplats och 300 om det finns anvisad sittplats.
2. Förbundet avråder inte längre från att erbjuda servicefunktioner som servering, sportförsäljning, speaker och direktanmälan på plats. Inte heller prisutdelning eller dusch. 
 
- Vi uppmuntrar arrangörerna att återgå till mer normala tävlingsarenor. Samtidigt respekterar vi och har full förståelse för de arrangörer och distrikt som av olika anledningar väljer att inte erbjuda detta, säger Tomas Stenström. 
 
Han poängterar att det är viktigt att arrangörer som väljer att arrangera med mer normal arena, säkerställer att FHM:s allmänna råd och riktlinjer efterlevs fram till den 29 september, såsom maxantal personer och att avstånd kan hållas.
 
- Vi tror det här är uppskattat och värdefullt. För många orienterare är tävlingar mycket mer än själva tävlingsmomentet. Det är en social mötesplats där man träffar vänner och med tanke på att vi är utomhus och ofta över större ytor, är förutsättningarna goda för att träffas på ett smittsäkert sätt, säger idrottschef Tomas Stenström.
 
Uppdaterade riktlinjer med mer detaljerad information om de ändringar som gjorts hittas här.
Läs mer på Orienteringsmagasinet:
O-ringen: "Verkligen hoppingivande"
 

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter