Svensk Orientering logotyp
28.12.2018

Nu sjösätts projektet ”Kvinnliga förbundskaptener” – Magnusson, Billstam och Nilsson ombord

Orientering
Snart skriver vi 2019 och då startar projektet "Kvinnliga förbundskaptener". Tre välbekanta namn står redo för första upplagan av satsningen: Annika Billstam, Maria Magnusson och Lina Nilsson. "Spännande trio!", säger förbundskapten Susanne Barkholt.

Nyligen gick Svenska Orienteringsförbundet ut och efterlyste tränare eller ledare som var intresserade av att ingå i projektet "Kvinnliga förbundskaptener". Många ansökningar kom in och nu har det alltså landat i tre lärlingar med gedigen orienteringsbakgrund och erfarenhet:

Annika Billstam, OK Linné, har en fantastisk landslagskarriär bakom sig, med bland annat tre individuella VM-guld. Nu för tiden är hon engagerad i sin klubb där hon sitter i elitsektionen med fokus på internationell elit för damer. Hon har även varit mentor för yngre löpare samt varit tränare i Sandviken.

Maria Magnusson, Sävedalens AIK, var under många år landslagsaktiv. Även hon har ett stort engagemang i sin klubb där hon är tränare, ritar sprintkartor och arrangerar. Magnusson har också gått juniortränarutbildning samt varit tränare i Hallsberg.

Lina Nilsson, Ulricehamns OK, är en av landets kunnigaste fystränare. Hon är utbildad på GIH där hon nu studerar till en masterexamen med inriktning arbetsfysiologi och biomekanik. Nilsson har redan uppdrag som landslagsledare på junior-VM.

- Det här är tre namn med stor potential att bli framtida förbundskaptener, säger förbundskapten Susanne Barkholt, som berättar om bakgrunden till projektet:

- Syftet är att vi vill ha en bättre könsfördelning i framtida landslagsorganisationer. Detta eftersom vi tror att det är en faktor för fortsatt framgång för våra landslag. Ett sådant här projekt behövs, menar vi, för att säkerställa rekryteringen av en stark organisation.

Vad utbildningen kommer att innebära rent konkret blir lite olika från individ till individ.

- Vi erbjuder dem ett program med utbildningsträffar, möjlighet att åka med på landslagsaktiviteter för att få internationell erfarenhet och omvärldsbevakning samt ett mentorskap i sitt eget ledarskap av erfarna ledare. Första träffen har vi i Uppsala i början av februari. Innehållet kommer att skräddarsys för dem då deras utbildningar och erfarenheter skiljer sig åt, säger Barkholt.

Relaterade nyheter

Hittaut
Hittaut-Festivalen i Akalla: En succé med labyrinter och massor av orienteringsglädje
Björn Persson och Mats Rosander på en stubbe inför Tiomila 2025
Rekordmånga lag anmälda till Tiomila efter pandemin
Finalfältet i herrklassen på knockout-sprinten vid ASOM i Belgien. I mitten Jonatan Gustafsson som slutade sjua och August Mollén som blev tvåa bakom finländaren Tuomas Heikkilä (skymd bakom Mollén).
Litet gäng på viktiga sprintförberedelser i Belgien
IFK Göteborgs vinnande lag kramar om varandra
OK Linné och IFK Göteborg vinnare av Stafettligan #2