Svensk Orientering logotyp
11.06.2021

Nu startar VM: "Terrängen borde passa oss"

Mountainbikeorientering
I morgon inleds VM i mountainbikeorientering i finländska Kuortane."Det är två år sedan senaste internationella tävlingen. Det är klart att det finns en osäkerhet, men känslan är att jag är bättre nu än då", säger Marcus Jansson.

För två år sedan avgjordes VM i mountainbikeorientering Danmark. Marcus Jansson kom nia på långdistansen och var med långt framme när masstarten började närma sig ett avgörande. Då var olyckan framme; Jansson körde ihop med en cyklist (en stillastående sådan i en annan klass, som stod vid en kontroll). Det slutade med nyckelbensbrott för Jansson, och att säsongen var över.

Nu, snart två år senare är det äntligen dags för nya internationella tävlingar för Jansson, detta då VM avgörs i Finland under den kommande veckan.

Det svenska landslaget anlände till Kuortane i onsdags eftermiddag, och efter coronatest försattes alla i karantän på hotellrummet i väntan på svar.

Under gårdagen, efter negativa testsvar, var det dubbla träningar för det svenska laget:

- Terrängmässigt tycker jag att detta borde passa oss bra. Det påminner mycket om hur det ser ut hemma. Sen är det variation; medeldistansen körs till stora delar på tallhed; långdistansen och masstarten i ett område där det är mycket gräs och sly uppblandat med en del grusvägar. Sprinten och stafetten avgörs delvis i ”urban terräng”, men det finns även områden med berghällar. Jag skulle säga att området inte är så olikt från där vi körde våra VM-tester i Eskilstuna för någon vecka sedan, säger Marcus Jansson.

 

Vad är målsättningen med VM?

- Det är svårt att veta, framför allt med tanke på att jag inte tävlat internationellt på två år. Det känns som att jag är bättre nu än vad jag var på VM för två år sedan, säger Jansson.

Tävlingarna inleds med masstart på lördagen, och totalt sett handlar det om fem lopp på sex dagar.

 

FÖLJ TÄVLINGARNA VIA ORIENTERINGSMAGASINET.SE

 

VM-programmet

12 juni              Masstart

13 juni              Sprint

14 juni              Medeldistans

16 juni              Långdistans

17 juni              Stafett

RELATERADE NYHETER

H21-pallen på söndagens medeldistans vid Svenska cupen i Värnamo. Från vänster, tvåan Oskar Johansson, ettan Rasmus Nordgren och trean Patrik Svedberg.
Fina MTBO-tävlingar på Svenska Cupen i Värnamo
En jublande Melvin Löfgren efter målgång.
Melvin Löfgren tar brons i junior-EM i MTBO
Signe Feil och Jon Hansson
Dubbla fjärdeplatser för juniorerna på MTBO-EM
Fler nyheter