Lisa Risby vid SM-kval medeldistans hösten 2023.

Bild: Tilda Andersson

31.10.2023

Nytt landslagsuppdrag för Lisa Risby

Orientering
I samband med världscupen i Tjeckien i början på augusti meddelade Lisa Risby att det var hennes sista framträdande i orienteringslandslaget. Nu har hon dock fått ett nytt landslagsuppdrag – nordiska mästerskapen i terränglöpning för friidrottslandslaget. ”Det ska bli superkul”, säger Risby.

30 år gammal valde Lisa Risby att avsluta sin landslagskarriär som orienterare. Femteplatsen på långdistansen vid världscupen i Tjeckien i början på augusti blev hennes sista lopp i den blågula landslagsdräkten.

Nu får hon dock dra på sig friidrottslandslaget blågula kläder. Risby gör sällskap med Martin Regborn till nordiska mästerskapen i terränglöpning som avgörs i Reykjavik, Island på söndag 5 november. Lisa Risby är känd som en snabbspringare men uttagningen till nordiska mästerskapen i terränglöpning kom ändå lite oväntat.

– Jag har nog inte sprungit något löplopp på tre år tror jag. Senast var terräng-SM 2020, om jag inte minns fel, funderar Risby.

Men nu ska du chocka kroppen med nordiska mästerskapen i terräng?
– Ja, det blir nog ett uppvaknande, säger hon med ett skratt.

Har du varit på Island förut?
– Nej, så det blir spännande och det ska bli superkul att springa NM.

Hur är formen då?
– Jag visste hur den var… men jag har varit sjuk precis. Jag håller på att jobba mig tillbaka men innan dess var den bra. Då tyckte jag själv att jag sprang fort och att det svarade bra. Då såg jag inga begränsningar, berättar falutjejen.

Hur kommer det sig att du blev uttagen när du inte sprungit några löptävlingar?
– Det var många sjukdomsbortfall och de behövde en löpare till för lagtävlingen. Eftersom vi orienterare generellt är starka löpare så hörde de av sig till orienteringsförbundet och frågade om de hade ”nån” som hade lite fart i benen. Då landade det på mig till slut, säger Risby med ett leende.

Är det någon skillnad på din träning nu, efter att du flaggade för att du slutar i orienteringslandslaget?
– Ja, det är det. Jag skulle säga att jag sprungit mer på platt underlag. Inför det här året var det mycket alternativträning på grund av skada och sedan bara orientering. Nu har jag sprungit mer ren löpning för att bli van vid det. Totalt sett tränar jag mindre men det gör ingen skillnad när det gått så kort tid.

Hur ser den fortsatta orienteringssatsningen ut nu när det inte blir fler uppdrag i landslaget nästa år?
– Jag kommer köra stafetter. Men nu blev det ju också kul att Swedish League kommer gå samma helger som Stafettligan. Så det blir nog några sådana tävlingar också. Annars hade jag nog inte lagt helgerna på Swedish League. Men jag har inte bestämt precis hur jag ska göra nästa år. Det blir nog mycket i stundens infall.

Just stafetter i OK Kåre-dräkten är något som kommer motivera Lisa i träningen till 2024 och framåt.

– Jag tänker att så länge dom (OK Kåre) behöver mig och min form hänger i så blir det kul. Jag tänker att jag kan leva på den träningen jag gjort de senaste åren ganska länge även, om jag tränar mindre nu. Jag vet ju hur jag ska bli i bra form, det har jag tränat på i ganska många år. Så nu kan jag försöka vara i riktigt bra form på Tiomila och Venla, avslutar Risby.

Bildtext toppbild. Lisa Risby är uttagen till nordiska mästerskapen i terräng på Island. Bild: Tilda Andersson.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter