Svensk Orientering logotyp
29.10.2021

Orienterare debuterar i landslaget i terränglöpning

Orientering
Tre orienterare slog sig in i den svenska truppen till nordiska mästerskapen i terränglöpning: Moa Enmark, Martin Regborn och Max Peter Bejmer. - Jag hade ingen aning att jag höll så här hög nivå, säger Bejmer.
7 november är det dags för nordiska mästerskapen i terränglöpning. Nio kilometer står på programmet på både herr- och damsidan. Tävlingarna avgörs i Tullinge.
 
Flera orienterare stod för fina insatser när SM i terränglöpning avgjordes i Höganäs i helgen, och detta avspeglar sig nu i truppen.
 
- Det är många nya ansikten och intressant att vi har två 92:or med rötterna i orienteringen som debuterar samtidigt i landslaget. Vi får hoppas att fler följer i deras spår. Under pandemin har det varit allt fler och välkomna besök på friidrottstävlingarna av orienterarna. Det vill jag se en fortsatt utveckling av även när vi återgår till ett liv utan regleringar, säger Lorenzo Nesi, landslagsledare terräng/landsväg till Svenska Friidrottsförbundet.
 
De två 92:or som åsyftas är Martin Regborn och Max Peter Bejmer.
 
- Att jag skulle ta en plats till NM var absolut inget som jag hade trott på inför SM. Jag hade ingen aning om att jag hade detta i mej. Jag tror att många friidrottare är förvånade, men allra mest förvånad är jag själv, säger Max Peter Bejmer:
 
- Sen är det givetvis extra kul att Martin också är med, och dessutom att min sambo Moa (Enmark) sprang så grymt bra, genom att både ta medalj och att även hon ska springa NM.
 
Har du känt den senaste tiden att du har tagit kliv fysiskt?
 
- Fokus under hösten har ju varit mot världscupen i Italien och därefter på sprint-SM. Jag kände på SM att formen var riktigt bra, och att kroppen svarat även veckan efter. Så så här bra ben var det länge sedan jag hade. Men jag visste inte att det skulle kunna gå så här bra. Förra året blev jag elva och femtonde på terräng-SM. Nu blev jag fyra och femma, säger Bejmer.
 
Vad är målet med NM?
 
- Det är bara att hoppas på att formen håller i sig. Förhoppningsvis kan det inte hända så mycket på två veckor. Planen är att ha kul och få ut allt, både taktiskt och fysiskt i det loppet.
 
Noterbart är att terräng-SM och NM ligger till grund för uttagningarna till terräng-EM som avgörs i Dublin i mitten av december.
 
Terränglöpningen i all ära; men Bejmers huvudfokus är fortsatt orienteringen. Säsongens höjdpunkt var VM där han blev femma på sprinten.
 
Nu ser det ut att bli en riktad satsning mot just sprint under första halvåret 2022:
 
- Planen är inte helt spikad än, men det lutar åt att jag kommer att lägga skogen åt sidan och satsa i princip enbart sprint fram till och med VM (i Danmark sista veckan i juni). Detta beror till stor del på att det gick så bra på VM och att jag verkligen vill ge det en chans för att försöka vara med att slåss om medaljerna i Danmark. Sen handlar det ju som första steg att springa så bra att man tar en plats i det svenska laget. Det är grymt tuff konkurrens om platserna, säger Bejmer.
 
Bilden är tagen i samband med VM i orientering där Max Peter Bejmer blev femma på sprinten. Foto: Mårten Lång

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter