Svensk Orientering logotyp
02.03.2022

Orienterings-Sverige stöttar Ukraina

Orientering
Medan den ryska invasionen fortsätter i oavbruten takt, sluter orienteringsföreningar- och klubbar och – inte minst enskilda orienterare – samman runtom i landet för att stötta Ukraina.

Just nu pågår flera insatser och insamlingar runtom i Sverige:

OK Denseln

I måndags rapporterade Sveriges Radio om den ukrainska orienteraren Yevheniia Veremeienko, hemmahörande i Norrköpings OK Denseln sedan flera år, som lyckats ta sig till Karlskrona via Polen efter att ha flytt Kiev. Efter att ha kört i sex dagar tillsammans med två vänner bor Yevheniia för närvarande i en av föreningens klubbstugor.

– Jag uppskattar verkligen klubbens hjälp. Det är så skönt att få sova i säkerhet, säger hon till Svenska Orienteringsförbundet.

Hon fortsätter:

– Men i mitt hjärta så oroar jag mig för släkt och vänner i Ukraina. Vi kollar hela tiden på nyheterna. Jag tror att det vore bättre att springa och träna lite för att undvika att bli deprimerad.

OK Orion

OK Orion kan stoltsera med en lång tradition av ukrainska löpare som tävlat för dem under årens lopp. Med anledning av det har man startat en insamling via Radiohjälpen som kommer att pågå fram till Vårracet, den 20 mars.

Tisdagen, den 8 mars, kl. 18 arrangerar man även ”Spring eller gå för Ukraina.” Deltagarna uppmuntras gå eller springa så många varv som de kan på elljusspåret. För varje avklarat varv kommer Orion att bidra med pengar.

Artem Panchenko

Den 34-årige ukrainske orienteraren och Morabon, som tidigare tävlat för IFK Mora, berättade via Facebook tidigare i veckan att han planerade ta sig ner till den ukrainska gränsen för att kunna hjälpa folk på plats med förnödenheter och dylikt.

När Svenska Orienteringsförbundet når honom är han nästan framme i Polen, där han kommer att köpa allt som behövs men framförallt barnmedicin och första hjälpen-kit.

Artems FB-inlägg har fått stor respons.

– Fantastiskt, säger han. Alla som bidrar ekonomiskt och som delat mitt inlägg.

Hur länge han blir borta vet han än så länge inte. ”Läget blir värre och värre för varje dag,” förklarar han.

I måndags beslutade det Internationella Orienteringsförbundet (IOF), efter påtryckningar från bland annat Svenska Orienteringsförbundet, att utesluta Ryssland från internationella tävlingar på obestämd tid samt utesluta det Ryska Orienteringsförbundet från IOF.

Bild: Yevheniia Veremeienko och hennes vänner på väg med bil från Ukrainas huvudstad Kiev.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter