Nästan 700 barn, ungdomar och vuxna testade labyrintorientering i helgen

Bild: Linnea Börjars

12.09.2022

OS-medaljör en av 700 som testade labyrintorientering

Orientering
Nästan 700 barn, ungdomar och vuxna provade på labyrintorientering när Sveriges Olympiska kommitté bjöd in till Olympiadagen på Stockholm Stadion under fredagen och lördagen. En av dem var OS-medaljören Simon Pettersson.

Syftet med Olympiadagen är att låta barn och ungdomar få prova på olika idrotter och förhoppningsvis hitta något som de vill fortsätta med. Flera olympier fanns på plats och skrev autografer och svarade på frågor. En av dem var Simon Pettersson, silvermedaljör i diskus på OS i Tokyo 2020. Han ställde upp på en duell i labyrintorientering mot Madde från Engelbrektsskolan 6C.

– Det här var skitkul! Jag har alltid tyckt om orientering, Det här är ett suveränt sätt att sprida orientering bland barn och ungdomar. Det är lätt att förstå, säger Simon Pettersson.

Någon chans mot Madde hade han dock inte i labyrinten. När hon var i mål var Simon bara halvvägs.

Sex skolklasser i årskurs 6 från Stockholmsområdet besökte labyrintorienteringen under fredagen. På lördagen var aktiviteterna öppna för allmänheten.

Det var allt som oftast full fart i labyrinten där det fanns sju olika banor, några enklare och andra mer avancerade. Två av banorna var spegelvända mot varandra och kunde därför köras som duell. 

– Godkänd! ropar Göran Andersson från Dalaportens OL till en elev som läser av sitt stämplingschip efter målgång.

– Yes! Det här var mycket roligare än jag trodde, utbrister eleven.

På lördagen när Olympiadagen var öppen för allmänheten så var det runt tusen besökare.

– Mer än hälften besökte oss och vi fick otroligt bra respons. Många sa att det var den roligaste aktiviteten, berättar Göran Andersson, mannen bakom den här typen av labyrintorientering, eller Maze Orienteering, som det kallas internationellt.


Nästan 700 barn, ungdomar och vuxna testade labyrintorientering i helgen. Bild: Linnea Börjars.

Göran och Dalaportens OL har fått stöd från Skogssportens Gynnare för att kunna genomföra den här typen av labyrintorienteringar på olika platser.

Göran tror mycket på labyrintorientering för att introducera nya utövare till orienteringssporten. Deltagarna får en bra upplevelse eftersom de direkt fattar hur det går till. Det är ett pedagogiskt sätt att förstå orientering.

Kombinationen av sprint och labyrint är också något som Göran Andersson också tror mycket på. Att en sprintbana bryts av med en labyrint en eller flera gånger.

– Nu har inte IOF (Internationella Orienteringsförbundet) som mål att bli en OS-gren längre men jag tror att ett upplägg med sprint/labyrint skulle kunna bli en framtida OS-gren, avslutar Göran Andersson.


Göran Andersson från Dalaportens OL tillsammans med Simon Pettersson. Bild: Linnea Börjars.


Full fart bland skoleleverna i labyrinten. Bild: Linnea Börjars.


Labyrintorientering kräver snabba beslut. Bild: Linnea Börjars.

Fler bilder från labyrintorienteringen på Stockholms Stadion finns här.

Bildtext toppbild. OS-silvermedaljören i diskus, Simon Pettersson, testade labyrintorientering på Stockholms stadion under Olympiadagen. Bild: Göran Andersson.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter