Svensk Orientering logotyp
07.05.2022

Överlägsen norsk seger

Orientering
Nydalens SK tog en överlägsen seger på Tiomilas damkavle. Anne Margrethe Hausken Nordberg kunde defilera hem segern på slutsträckan. Dalalagen OK Kåre och Stora Tuna OK slutade tvåa och trea cirka fem minuter bakom det norska segerlaget.

Nydalens SK fick en perfekt start på tävlingen när Anna Ulvensöen växlade som trea, 23 sekunder efter tätlaget, tjeckiska OOB TJ Turnov med Barbora Matejkova.

Redan på andra sträckan så mer eller mindre avgjorde lagets svenska löpare, Helena Karlsson, budkavlen när hon gick loss och gav laget en ledning på nästan tre minuter.

– Helt fantastiskt att hela laget sprungit så bra, säger Oslo-boende Helena Karlsson efter segern.

– Vi hade siktat högt men jag tror ingen riktigt trodde på seger, fortsätter Karlsson.

– Vi är fem tjejer som tränat jättemycket tillsammans i Oslo under två år, under coronan. Vi visste att vi hade ett starkt lag. Superkul att vi lyckades. För mig gick det väldigt bra tekniskt idag och kroppen kändes bra. Jag är i bra form och det var Tiomila jag satsade på i år, säger den förre IFK Lidingölöparen.

Efter Helena Karlsson så förvaltade både Tone Lye och Pia Young Vik försprånget väl och flerfaldige världsmästaren Anne Margrehte Hausken Nordberg gick ut med drygt fyra minuter ner till de förföljande lagen där IFK Göteborgs schweiziska nyförvärv Simona Aebersold jagade närmast.

Minst sagt rutinerade Hausken Nordberg nyttjade sin erfarenhet av liknande situationer under sin långa karriär och darrade aldrig på manschetten.

– Vi tränar mycket tillsammans och jag vet hur bra de andra tjejerna är. Att vi nu fick visa det på en stor tävling när de alla blivit bättre under coronaperioden. Vi har väntat på att få visa det, säger Hausken Nordberg.

Hur tacklade ut att gå ut med en stor ledning?
– Jag har gjort det många gånger tidigare. Jag har säkert flera timmar ensam i tät på  Tiomila, VM och Jukola. Det är min favoritsituation i en budkavle. Jag behöver inte hade den bästa sträcktiden för att vi ska vinna, säger Hausken Nordberg.

För Aebersold blev det en tuff stafettdebut i blåvitt när hon gjorde en rejäl miss tidigt.

Bakom segerlaget gjorde istället både Lisa Risby och Tove Alexandersson starka insatser på slutsträckan när de förde OK Kåre respektive Stora Tuna OK till andra respektive tredje plats. Risby spurtade in 4.57 bakom Hausken Nordberg och var 28 sekunder före Alexandersson över mållinjen och möttes av jublande lagkamrater.

Risby plockade från sjätte till andra och tog in tre minuter. Alexandersson klättrade från elfte plats till tredje och tog in fem minuter. För Alexandersson var det första orienteringstävlingen i år.

Hur kändes det med tekniken?
– Lite knackigt var det men jag har inte gjort någon stor miss. Det var lite småsaker in mot några kontroller. Men jag har gjort ett jättestabilt lopp, säger Alexandersson och fortsätter;

– Hela laget har gjort det jättebra. Vi är hur glada som helst för en tredjeplats, fortsätter Alexandersson.

Liveresultat finns här.

Bildtext: Segrande Nydalens SK med svenska Helena Karlsson i mitten. Fotograf: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter