Överlägsen svensk stafettseger
07.08.2022

Överlägsen svensk stafettseger

Orientering
Sveriges damer tog en förkrossande överlägsen seger på EM-stafetten på söndagsförmiddagen. Trion Lina Strand, Sara Hagström och Tove Alexandersson vann med över fem minuters marginal till Tjeckien på silverplats. Norge tog bronset.

Om gårdagens medeldistans var en dag med ödesdigra missar för de svenska damerna så blev det något helt annat idag för förstalagets Lina Strand, Sara Hagström och Tove Alexandersson. Strand och Hagström bäddade perfekt för Alexandersson som idag visade en helt annan skärpa och koncentration än i de individuella EM-loppen (se Toves vägval längst ner).

Ut på sista sträckan fick Alexandersson en minuts försprång till Tjeckien på andra plats. Ner till favoritlag som Schweiz och Norge var det sex minuter och till Finland nästa åtta efter stora missar av Marika Teini på andra sträckan.

– Lina och Sara gjorde helt fantastiska lopp båda två. Det känns jättekul att få avsluta det här mästerskapet så här bra tillsammans med dem, säger Alexandersson när hon defilerat Sverige till guldet.

– Det är lurigt där ute och det gäller att vara hundra procent fokuserat på orienteringen hela tiden. Inte låta några som helst andra tankar komma, fortsätter Alexandersson.

Just det lyckades hon med idag till skillnad från de tidigare individuella EM-loppen. Tjeckiens Tereza Janosikova hade ingen chans att följa i Alexanderssons tempo och i mål var segermarginalen 5.10. Tove gjorde endast en liten sväng på näst sista kontrollen. I övrigt var det ett lopp helt utan missar.

Orienterade mycket bra gjorde också Lina Strand och Sara Hagström och med en klar och tydlig taktik.

– Det var väldigt stabilt. Jag hade ju ett jättemisstag i går men i övrigt var det ett ganska bra lopp. Idag satte jag verkligen min taktik hela vägen, att ta ett sådant där litet stopp vid varje kontroll för att få rätt riktning ut. Jag är väldigt nöjd att jag gjort det trots att folk rusat omkring mig, berättar Strand efter sin första sträcka där hon växlade som fyra, 53 sekunder efter Finland, efter en lång gaffling på slutet.

Just Finland fick en perfekt start genom Miia Nytiinen och såg då ut som en guldkandidat med Marika Teini och Venla Harju kvar men Teini bommade rejält direkt ut på andra och var hela 7.43 bakom Sara Hagström efter andra sträckan.

Hagström orienterade däremot perfekt och på slutet av sträckan gick hon ifrån Tjeckiens Adela Finstrlova med minuten till växlingen.

– En andrasträcka handlar om att springa så bra som möjligt från start till mål och försöka ge Tove en så bra lucka som möjligt. Jag försökte bara hålla i min orientering, såg lite folk men tänkte att Marika (Teini) är i sådan superform att hon är långt före. Men jag följde Lina råd hon skrek vid växlingen att det försiktigt hela vägen och speciellt på slutet.

För Sveriges andralag blev det en mardrömsstart för Lisa Risby på första sträckan som var nästan nio minuter efter på 28:e plats. Johanna Öberg och Sanna Fast gjorde det sedan bra och laget slutade på åttonde plats.

Bildtext toppbild. Lina Strand, Tove Alexandersson och Sara Hagström springer jublande i mål som Europamästare i stafett. Bild: Kristina Lindgren.

Resultat

1. Sverige 109.18
2. Tjeckien + 05.10
3. Norge + 06.14
8. Sverige 2 + 10.45
13. Sverige 3 + 13.53

Liveresultat finns här.

Officiellt resultat och GPS-tracking finns här.


Tove Alexanderssons vägval på slutsträckan med endast en liten sväng på 16:e kontrollen.

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter