Svensk Orientering logotyp
17.09.2020

Prestationspriset – ett helt nytt SM-pris att fightas om

Orientering
I samband med SM-tävlingarna i Göteborg blir det premiär för Prestationspriset, ett nyinstiftat pris som delas ut i samarbete med Framåt för fler i rörelse. Vinner gör de seniorlöpare som står för bästa prestationerna i förhållande till sin förmåga.

Kampen om SM-medaljerna känner vi till sedan lång tid tillbaka; snabbast i mål blir svensk mästare.

Nu tillkommer ett pris där istället de bästa prestationerna i förhållande till den egna förmågan uppmärksammas. På de individuella SM-distanserna kommer en vinnare i D21 och en i H21 att koras. Totalt delas således sju priser ut under hösten då fyra SM-tävlingar - medeldistans, långdistans, sprint och sprintstafett - ska avgöras. Bästa prestationen i varje seniorklass belönas med 5000 kronor.

Priset delas ut i samarbete med Framåt för fler i rörelse, ett samverkansprojekt mellan Svenska Spel och Riksidrottsförbundet, och vinstpengarna är inget som segrarna ska stoppa i egen ficka. Istället ska pengarna gå till föreningsverksamhet som syftar till att få fler människor fysiskt aktiva; vinnaren bestämmer själv vilken orienteringsförening som ska få prispengarna.

Vid det här laget har frågan säkert redan dykt upp i läsarens huvud; hur ska den bästa prestationen kunna identifieras? Ska en jury avgöra vem som ser tröttast ut på upploppet? Ska mjölksyranivån mätas efter utstämpling?

Inte alls. Det som analyseras är orienteringsprestationerna och för att få fram bästa orienteringsprestation används programmet Winsplits. Vinner gör helt enkelt de seniorlöpare som har minst bomtid. På sprintstafetten kommer vi att lägga ihop bomtiden för de fyra deltagarna och det lag med minst bomtid vinner.

- Att få fler människor i rörelse är otroligt viktigt för folkhälsan och i våra orienteringsföreningar har vi alla möjligheter att göra skillnad. Vi pratar ofta om att vi ska fokusera på prestation – inte resultat, så det här priset ligger helt rätt i tiden, säger Susanne Söderholm, Svenska Orienteringsförbundets chef.

Projektet Framåt för fler i rörelse startade 2017 och drivs gemensamt av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet.

- Vi vill vara med och stötta idrottens egen verksamhet för att få fler fysiskt aktiva. Svenska Orienteringsförbundet och dess föreningar gör ett fantastiskt jobb med att skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett ambitionsnivå. Jag hoppas att vinstsummorna kan hjälpa föreningarna ytterligare i deras arbete, säger Linn Rydstedt, projektledare för Framåt för fler i rörelse.

HÄR kan du läsa mer om begreppet bomtid.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter