Svensk Orientering logotyp
15.03.2022

Rasmus Wickbom tar brons, Magdalena Olsson silver i sprint på skidorienterings-VM

Skidorientering
Under skidorienterings-VM:s första dag bjöd det svenska landslaget, både herr och dam, på högklassig underhållning och inte minst medaljer i form av ett silver och ett brons. Även på junior-VM och UEM blev det medaljer.
Det blev en rafflande upplösning på herrarnas sprintlopp under invigningsdagen av skidorienterings-VM i finska Kemi när Rasmus Wickbom, som sista startande, slog till och vann brons. Magdalena Olsson i damernas sprint hade länge segervittring. Det var bara en enda ynka sekund som skilde henne och dagens guldmedaljör, Daisy Kudre Schnyder från Estland.
 
Länge såg det ut att bli en finsk-norsk trio som tog hem de första medaljerna under skidorienterings-VM:s första dag i finska Kemi när herrarnas sprint (3,9 km) stod på programmet. Men Rasmus Wickbom, som startade sist i fältet med startnummer 56, körde ett fenomenalt lopp och tog därmed det blågula bronset.
 
– Det känns fantastiskt bra att kunna inleda VM på detta sätt, att ta medalj, säger Wickbom till Svenska Orienteringsförbundet.
 
– Man var nervös inför starten, första VM-distansen men jag tycker att jag fick en bra start. Första och andra kontrollen satt väl perfekt. Lite osäkerhet på någon sträcka men rakt igenom väldigt bra lopp, inga misstag.
 
Damernas sprint (3,3 km) höll samma högklassiga nivå som herrarnas, minst sagt. Här var det också ett tajt lopp in i det allra sista och det var med bara en sekund som den estländska åkaren Schnyder lyckades hålla undan för Magdalena Olssons framfart. Finskan Salla Koskela lyckades heller inte slå Schnyder utan fick dela silverplatsen med Olsson. Frida Sandberg hamnade precis utanför pallen med en fjärdeplats.
 
– Ja, det verkar som silver är min grej. Nu har jag ett bra utgångsläge för imorgon att sikta på något högre, säger Olsson.
 
– Jag var otroligt nervös innan start idag, jag brukar inte vara det så jag var nog lite passiv i början. Åkte och läste in i princip hela banan i början så jag tappade nog lite i början men tog nog in mer på slutet så jag är väldigt nöjd.
 
I morgon,onsdag, väntar jaktstart och det lär blir en jämn kamp inledningsvis med täta starter både på herr- och damsidan.
 
Även på juniorsidan blev det medaljer i dag. Ella Turesson tog silver i damklassen endast en sekund efter segraren Maria Hoskari från Finland. Isak Lundholm tog även han en silvermedalj 26 sekunder efter segraren i herrklassen, Niklas Ekstrom från Finland.
 
På ungdoms-EM blev det medaljer av den ädlaste valören. Tim Lundberg knep guldet med fem sekunder före tvåan Chris Marcus Krahv från Estland.
Nelly Mårtensson och Sofie Karlsson Holmer placerade sig bäst på damsidan med en fjärde respektive femteplats.
 
Resultat – herrarnas sprint
 
1) Ville Petteri Saarela, Finland, 11:47
2) Tuomas Kotro, Finland, 11:48
3) Rasmus Wickbom, (I 19 IF ) Sverige, 11:50
4) Jørgen Baklid, Norge, 11:54
5) Eevert Toivonen, Finland, 11:54
 
Resultat – damernas sprint
1) Daisy Kudre Schnyder, Estland, 11:36
2) Magdalena Olsson, (IFK Mora OK) Sverige, 11:37
2) Salla Koskela, Finland, 11:37
4) Frida Sandberg, (Säterbygdens OK) Sverige, 11:46
5) Anna Ulvensoen, Norge, 11:59
 
Här finns samtliga resultat:
https://eventor.orienteering.org/Events/ResultList?eventId=7404&eventRaceId=7497&overallResults=False
 
Här finns resultat för Junior-VM:
https://eventor.orienteering.org/Events/ResultList?eventId=7411&groupBy=EventClass
Resultat Ungdoms-EM:
https://eventor.orienteering.org/Events/ResultList?eventId=7418&groupBy=EventClass
 
Bildtext: Fr v till h: Bronsmedaljören Rasmus Wickbom och silvermedaljören Magdalena Olsson. Bild: Caroline Karlsson
 
 

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter