Regborn om EM-guldet: ”Jag börjar inse hur stort det är nu”
12.08.2022

Regborn om EM-guldet: ”Jag börjar inse hur stort det är nu”

Orientering
För en dryg vecka sedan sprang Martin Regborn hem EM-guld på långdistans i Estland. En historisk seger som den sjätte svenska herrsegraren på långdistans på ett internationellt mästerskap.

Direkt efter Ioppet sa Regborn så här i segerintervjun: ”Just nu fattar jag ingenting. Jag är så himla trött.”

Nu har han analyserat loppet och prestationen.

– Det börjar sjunka in nu, absolut. Det var inte ett helt perfekt lopp men det var ju många som gjorde rätt stora bommar. Jag kunde hålla nere bommarna till ett minimum, berättar 30-åringen.

Regborn gjorde ett mycket starkt lopp med få misstag men han tappade en del tid vid passagerna över en å som skapat mycket diskussion efter loppet.

Det var speciellt med passagerna över ån. Regborn sprang runt det förbjudna området på långsträckan där de flesta valde att passera ån och han valde en markerad bro på tillbakavägen där många andra passerade mera rakt över-

Vad säger du om det här nu i efterhand?
– Det är jättekonstigt att inte någon bankontrollant upptäckte det där innan. Banläggaren trodde att man inte fick passera ån. De två sträckorna är ju lagda utifrån att man inte ska passera var som helst över ån, säger Regborn och fortsätter:

– Jag visste ju att man får passera vatten men arrangören hade ju sagt på lagledarmötet att man skulle snitsla av vatten med svarta kanter. Jag tänkte att jag vågar ju inte chansa på att komma fram och det är en snitsel. Jag skulle inte våga klippa den även om arrangören gjort fel. Så jag sprang runt.


Martin Regborns vägval vid å-passagen på långsträckan till sjunde kontrollen och till 16:e.

Regborn gjorde ett riktigt starkt lopp trots att han bland annat tappade en del tid just vid å-passagerna. Det som sticker ut är att han på långsträckan, trots vägen runt det förbjudna området, är bland de snabbaste på sträckan. Sedan att han kunde hålla ett högt tempot på slutet och gick rakt på de sist kontrollerna och därmed knipa guldet.

– Det är vad det handlar om på långdistans, att orka ha krafter på slutet. Jag tror det var många som var trötta där men jag kände mig i bra form. Även fast jag var riktigt trött så kunde jag ligga och pusha på med bra fart på slutet.

Han lyckades också vända motgången från medelkvalet dagen innan där han hoppade över en kontroll.

– Jag hade ju sprungit mycket bra på kvalet förutom den överhoppade kontrollen. Det kändes som jag hade gått i skogen och varit extremt defensiv tekniskt. Trots det så ledde jag med en halvminut innan kontrollen jag hoppade över. Så det gav mig ändå bra feedback på att formen var bra och att jag hade bättre koll på den här terrängen än många andra. Det gav bra självförtroende in till lången och en del revanschlust också.

Såg du medeldistans eller långdistans som din största chans innan mästerskapet?
– Det är väl lång jag haft störst chans på internationellt. Är jag i bra form så har jag medaljchans. Medel är lite öppnare men med tanke på att jag sprang i kvalet så hade det var kul att vara med i den finalen också.

En svensk herrsegrare på långdistans på VM och EM är vi inte bortskämda med i Sverige. Faktum är att Martin är den sjätte i historien. Här är de tidigare: VM 1968 Kalle Johansson, VM 1974 Bernt Frilén, VM 1987 Kent Olsson, VM 1991 och 1995 Jörgen Mårtensson samt EM 2004 Kalle Dalin.

Du är nu i fint sällskap med fem andra svenska herrar. Hur känns det?
– Det är väldigt kul att lyckas på lång. Jag börjar inse hur stort det är nu, säger Regborn.

Hur såg ditt upplägg ut inför säsongen med tanke på att det först var sprint-VM och sedan både World Games i USA och EM i Estland. Har du haft ett brett fokus?
– Det har nästan varit sprintfokus hela våren. Men själva vinterträningen var inriktad på att bygga en bred bas. Det har man nytta av på alla distanser. Med tanke på att jag hade en så bra träningsvinter så håller det även bra på långdistans.

Som Europamästare på långdistans har nu Regborn en friplats på den distansen till VM.

Hur går tankarna inför VM i Schweiz nästa år? Där väntar helt andra krav än i Estland.
– Det känns ju helt fantastiskt att jag redan nu vet att jag får springa långdistansen på VM nästa år. Det är nästan det bästa med att ha vunnit EM, säger Regborn och skrattar.

– Det gör så enormt stor skillnad för hur man kan lägga upp träningen. Det är bara att kolla på resultaten. Konkurrensen på herrsidan i Sverige nu är stenhård. Ska man ta en VM-plats så måste man prestera på hög nivå på uttagningar. Nu kan jag släppa det helt och hållet och köra på ett upplägg ett helt år inför VM

Förberedelserna inför VM i Schweiz har Hagaby-löparen dragit igång.

– Jag har börjat träna backe redan nu. Det är mycket träning som krävs för att träna bra i sådan terräng. Det blir bra med världscupfinalen i Schweiz så man får se vad man behöver träna på under vintern.

Till vardags är Martin tränare på orienteringsgymnasiet i Hallsberg på 25 procent. Dessutom blir det en del kartritning i eget företag.

– Fram till VM i Schweiz kommer det fortsatt att se ut så. Det ger bra förutsättningar för att satsa fullt ut.

Hur ser den närmaste tiden ut?
– Nu blir det några veckor hemma med lite grundträning. Det har ju varit en intensiv mästerskapssommar. Det går inte att hålla upp den formen till världscupfinalen i oktober så det blir tillbaka ner och grundträna lite grann.

Bildtext: Martin Regborn på väg mot EM-guld. Bild: Kristina Lindgren.

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter