Svensk Orientering logotyp
08.05.2022

Ridefelt förde OK Linné till första Tiomilasegern

Orientering
Albin Ridefelt pallade för trycket på slutsträckan på Tiomila och förde Uppsalaklubben OK Linné till klubbens första seger i den traditionsrika budkavlen som startade redan 1945.

OK Linné har länge jagat en seger i Tiomila men har inte räckt hela vägen tidigare. Nu fick Albin Ridefelt ett gyllene läge att föra klubben till seger när nionde sträckans Lucas Basset gav honom två minuter och 48 sekunders försprång till OK Ravinens avslutare Gustav Bergman.

Bergman jagade stenhårt från start och närmade sig ett tag men Ridefelt orienterade säkert och höll undan hela vägen till målet efter en säker sista sträcka i Ånnabodaterrängen utanför Örebro.

Tidigt på slutsträckan hade Bergman plockat in en dryg minut men närmare kom han aldrig.

– Det var väldigt stressigt att ha Gustav jagande. Jag visste att han har någon minut att plocka på mig och han är bäst i världen på det här. Det är klart att jag var nervös för att han skulle komma ikapp men jag fokuserade på mitt och gjorde ett väldigt bra lopp. Jag tänkte att jag skulle hålla det säkert och ta säkra val där det fanns möjligheter, säger Ridefelt och fortsätter;

– På långsträckan tänkte jag att jag springer runt. I värsta fall tappar jag lite tid men jag riskerar inte att någon springer förbi utan att jag märker det.

Hur var känslan fysiskt?
– Jag kände mig riktigt pigg hela vägen och jag ville ha en liten växel kvar om någon skulle komma ikapp, att ligga på 95 procent, berättar Ridefelt.

När kände du att det skulle bli seger?
– Det var när jag sprang upp mot sista kontrollen och hörde ett enormt jubel.

Hur var känslan att möte dina lagkompisar på upploppet?
– Svårt att beskriva. En sådan glädje men också lättnad. Vi har jobbat stenhårt för det här. I år har vi medvetet fokuserat på stafettmentaliteten. Mats Troeng och flera av de rutinerade killarna har gjort ett stort jobb för att vi ska springa som ett lag. Det räckte för oss den här gången.

Gustav Bergman gick ut stenhårt men även om han närmade sig Ridefelt lite i början så kunde ha aldrig riktigt hota om segern.

– Jag gjorde bara mitt lopp. Jag visste att det var alldeles för långt upp till Albin för att jag skulle kunna springa ikapp. Albin är ju bland de allra bästa i världen. Det är ingen som kan springa ikapp honom tre minuter. Det måste vara ett misstag från honom för att det ska gå.

Var det ett rent lopp från din sida?
– Ja i princip. En liten grej på 20 sekunder kanske.

I mål var Ravinen 46 sekunder bakom Linné men då hade segerlaget sprungit över mållinjen tillsammans. Trea blev IFK Göteborg som var ute efter sin fjärde raka seger men fick nöja sig med tredjeplatsen den här gången.

(Det var OK Linnés första Tiomilaseger men två av klubbarna som senare blev OK Linné har vunnit: OK Fyrismalm 1950 och IK Fyris 1971.)

Liveresultat finns här.

Bildtext: Albin Ridefelt hissas högt av lyckliga lagkamrater. Fotograf: Tilda Andersson.

Tiomila sträcka för sträcka

Sträcka 1:
Rehns BK:s Jerker Lysell spurtade in som etta sju sekunder före Södertälje-Nykvarns Michal Olejnik tätt följd av Felix Axelsson, IFK Göteborg, Attunda OK med Luis Nogueira och Wilmer Selin, FK Göingarna. 17 lag växlade inom en minut.

Sträcka 2:
Redan på andra sträckan så blev det en del spridning bland topplagen. Rasmus Elmelid, OK Orion, växlade först efter att ha avancerat från 22:a plats. Alan Cherry, Nydalens SK och Jesper Sjöblom, Södertälje-Nykvarn, följde sju respektive 19 sekunder efter. Milos Nykodom, OL Linné, var 1.11 efter som fyra. 20 lag nådde växlingen inom fyra minuter.

Sträcka 3:
Simon Wikström, Sävedalens AIK, gjorde en imponerande sträcka och växlade först, sex sekunder före Nydalens SK:s veteran Anders Nordberg som han sprang en stor del tillsammans med på andra halvan av sträckan. Ravinens Rus lan Glebov var först i klungan där bakom drygt 1.40 bakom Sävedalen med Stora Tunas Viktor Svensk i rygg. Nio lag växlade inom två minuter. Minuten där efter följde en klunga på fem lag med där IFK Moras Vojtech Kral var först. Tjecken hade avancerat från 40:e plats

Sträcka 4:
Olle Karlsson, IKHP, växlade först och följdes av sex lag inom 13 sekunder: Stora Tuna, Nydalen, Ravinen, Denseln, Tampereen Pyrintö och Södertälje-Nykvarn. Mellan 1.12 och 1.44 följde ytterligare sex lag, bland annat IFK Göteborg lag 1 och lag 2.

Sträcka 5:
På långsträckan på mer än tre kilometer till fjärde kontrollen så valde tätlagen helt olika vägval. Timo Sild, Koovee, sprang ensam till vänster och var halvminuten före en klunga på fyra lag som gick höger: Linné, Stora Tuna, Tampereen Pyrintö och Södertälje-Nykvarn. Ytterligare fem lag var inom en dryg minut till kontrollen. Sild gjorde sedan ett sämre vägval och tappade sin tätposition.
Till växlingen var OK Linnés Lukas Liland först, tätt följd av Joakim Svensk, Stora Tuna. Ytteligare sex lag växlade inom halvminuten.

Sträcka 6:
Den korta sträcka sex splittrade upp tätgruppen och Erik Herne, Ravinen, växlade först, med Mathias Peter, Södertälje-Nykvarn, tolv sekunder efter. Oskar Sjöberg, Linné och Johan Runesson, Tampereen Pyrintö, gjorde båda en del missar och var 2.42 respektive 2.54 efter

Sträcka 7:
På den andra korta sträckan hade Södertälje-Nykvarn satt in Jonas Leandersson. Den förre sprintvärldsmästaren som nu satsar på maraton gjorde ett topplopp och skapade en ledning på drygt två och en halv minut ner till Linné och Tampereen Pyrintö. Ravinen, Stora Tuna och Koovee var mellan 3.04 och 3.40 efter. IFK Göteborg låg här sjua med 5.11 upp till Södertälje-Nykvarn.

Sträcka 8:
Erik Börjeskog missade femte kontrollen rejält och tappade ledningen för Södertälje-Nykvarn. Förbi smet Tampereen Pyrintö, Linné och Ravinen. Några kontroller senare var dock IFK Göteborgs Kasper Fosser ikapp täten och in till växling var han först, tio sekunder före Börjeskog. Tampereen Pyrintö och Linné växlade precis under halvminuten efter Fosser. Ravinen med Love Berzell var ytterligare en minut efter som femma.

Sträcka 9:
Här bäddade Linnés starka fransman Lucas Basset för segern när han gick loss och skapade en lucka på runt tre minuter till Ravinen, IFK Göteborg och Södertälje-Nykvarn.

Sträcka 10:
Vid passering efter 2,7 kilometer var Gustav Bergman 1.22 bakom Albin Ridefelt men sedan växte det till runt två minuter halvvägs. Även om Bergman närmade sig på slutet kunde han aldrig hota om segern. IFK Göteborgs Max Peter Bejmer var i mål 3.09 efter Ridefelt. Södertälje Nykvarn var 7.50 bakom på fjärde plats.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter