Svensk Orientering logotyp
10.03.2020

Rysk dominans i EM-premiären – Salén nära pallen

Skidorientering
Inledningsdagen på EM i skidorientering i Chanty Mansijsk gick helt i hemmanationen Rysslands tecken. Bästa svensk blev Isabel Salén som slutade fyra, åtta sekunder från bronset. "Jag är riktigt nöjd", säger Salén.

På damsidan var förhandsfavoriten Alena Trapeznikova starkast på den kuperade sprintbanan och tog en klar seger med 25 sekunders marginal ner till tvåan Tatiana Oborina. På tredje plats kom förstaårssenioren Marina Vyatkina, som förra året tog JVM-guld i långdistans i Piteå.

Isabel Salén var bästa svensk på fjärde plats, bara några få sekunder från pallen.

- Det känns fantastiskt att få inleda EM med en placering så högt upp på resultatlistan! Jag hade bestämt mig för att fokusera på orienteringen och få ett stabilt första lopp, säger Isabel Salén.

- Jag är riktigt nöjd med mitt genomförande! Jag gjorde något litet misstag, så jag känner också att det finns potential för mer. Jag ser fram emot kommande distanser.

Linda Lindkvist stod också för ett stabilt lopp och slutade på sjätte plats.

Värdscupledaren inför veckan, Magdalena Olsson gjorde en rejäl bom redan till andra kontrollen och slutade på plats 26.

Också i herrklassen blev det ryskt i topp genom Sergeij Gorlanov på första och Vladislav Kiselov på andra plats.

Det var riktigt tufft om bronsmedaljen som till slut delades mellan Audun Heimdal, Norge och Tuomas Kotro, Finland på exakt samma tid i mål.

Bulgaren Stanimir Belomazhev var en ynka sekund bakom Heimdal och Kotro på fjärde plats.

Bäste svensk blev Linus Rapp på 12:e plats, närmast följd av Marcus Lundholm en sekund efter.

Resultat, EM, sprint
Damer
1) Alena Trapeznikova, Ryssland, 14.21, 2) Tatyana Oborina, Ryssland, 14.46, 3) Marina Vyatkina, Ryssland, 14.53. Svenska placeringar: 4) Isabel Sahlén, 6) Linda Lindkvist, 12) Frida Sandberg, 17) Klara Yngvesson, 26) Magdalena Olsson, 35) Hanna Eriksson.

Herrar
1) Sergey Gorlanov, Ryssland, 14.58, 2) Vladislav Kiselev, Ryssland, 15.10, 3) Audun Heimdal, Norge, och Tuomas Kotro, Finland, 15.25. Svenska placeringar: 12) Linus Rapp, 13) Marcus Lundholm, 17) Erik Rost, 19) Rasmus Wickbom, 34) Sixten Walheim, 36) Oskar Sandberg.

Via den här länken hittar ni samtliga resultat med mera.