Svensk Orientering logotyp
22.01.2022

Rysk dominans - Wickbom bästa svensk

Skidorientering
Det blev total rysk dominans när EM i skidorientering drog igång. Bästa svenska placering var Rasmus Wickboms sjätteplats.
På lördagen var det dags att dra igång årets första internationella mästerskap. EM i skidorientering i Bulgarien står på programmet.
 
Mästerskapets inledande sprinttävling blev en stor rysk uppvisning. I herrklassen blev det en trippel för Ryssland. Allra mest anmärkningsvärt är att 48-årige Eduard Khrennikov åkte hem silvret. Marginalen till guldvinnande landsmannen Vladislav Kiselev var elva sekunder.
 
Khrennikov vann den totala världscupen första gången år 2000, och nu 22 år senare åkte han alltså hem ytterligare en i den långa raden av mästerskapsmedaljer.
 
Rasmus Wickbom gjorde ett fint lopp och åkte in som sexa, 28 sekunder från bronset. Erik Blomgren blev tolva och Linus Rapp fjortonde.
 
- Jag har gjort ett bra lopp. Jag har inte hunnit analysera loppet än, men enda egentliga misstaget som jag gjort är att jag tog fel korsning på ett ställe och fick åka en längre väg. Jag bedömer att jag tappade ungefär 15 sekunder på den kroken så det var ingen jättegrej, säger Rasmus Wickbom som precis som hela det svenska laget haft väldigt få tävlingar den här säsongen:
 
- Jag var i finländska Ylläs och tävlade före jul och sedan har det varit några träningsrace plus att jag åkt längdtävlingar. På förhand såg det ut att bli många tävlingar den här säsongen, men Universiaden i Schweiz ställdes ju in på grund av corona och så var det ju kylan som ställde till det i Jokkmokk. Men jag tycker att jag hittade in i tävlingsrutinerna på ett bra sätt i dag. Sjätteplatsen är min bästa mästerskapsplacering och det är givetvis väldigt kul att få bevis på att träningen går åt rätt håll, säger Rasmus Wickbom.
 
Även på damsidan var det idel rödblåvita medaljörer, och det var rejält tajt. Sex sekunder var differensen mellan de tre medaljörerna. Maria Viatkina var snabbast av alla.
 
Två svenska damer slog sig in bland de tio bästa. Evelina Wickbom blev åtta och Linda Lindkvist nia.
 
- Det var roliga men svåra banor. Jag hittade inte riktigt in i flytet i orienteringen, det var väldigt många korsningar vilket gjorde det utmanande, säger Evelina Wickbom.
 
Hur kändes åkformen?
 
- Alltså det var ju jobbigt, vilket inte var så märkligt med tanke på att det var en kuperad bana. Men jag tycker att kroppen svarade fint så det känns som att formen är där den ska vara, säger Wickbom.
 
Lisa Larsen hoppade över en kontroll och diskades.
 
I morgon, söndag, fortsätter EM med sprintstafett, de tre svenska lagen tas ut under senare delen av eftermiddagen.
 
Chepelare, Bulgarien, EM, sprint
 
Damer: 1) Marina Viatkina, Ryssland, 15.21, 2) Olesia Riazanova, do, +0.01, 3) Tatiana Oborina, do, +0.06.
 
Svenska placeringar: 8) Evelina Wickbom, +1.05, 9) Linda Lindkvist, +1.22, 13) Frida Sandberg, +2.21, 17) Klara Yngvesson, +2.46, 23) Elin Schagerström, +4.04, 25) Ella Turesson, +4.40. Lisa Larsen felstämplat.
 
Herrar: 1) Vladislav Kiselev, Ryssland, 14.52, 2) Eduard Khrennikov, do, +0.11, 3) Sergey Gorlanov, +0.31.
 
Svenska placeringar: 6) Rasmus Wickbom, +0.59, 12) Erik Blomgren, +1.40, 14) Linus Rapp, +01.52, 25) Edvin Nordström, +3.14, 28) Truls Lindholm, +4.03, 34) Gabriel Larsson, +5.34, 36) Gustav Johnsson, +6.08, 43) Jonatan Ståhl, +7.08

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter