Svensk Orientering logotyp
17.06.2020

Samtliga SM inställda – SOFT:s plan framåt: coronaanpassade SM-tävlingar i höst

Orientering
Maxtaket på 50 personer på samma tid och plats har nu fått arrangörerna bakom Natt-SM och Sprint-SM att ställa in sina tävlingar. Således återstår inga av de planerade SM-tävlingarna. Ändå hoppas SOFT kunna kora ett flertal svenska mästare i höst.

Coronapandemin har gjort 2020 till ett tufft år, både för arrangörer och tävlingssugna orienterare. I och med beskeden från arrangörerna av Natt-SM i Åkersberga och Sprint-SM i Växjö har samtliga av årets planerade SM-tävlingar i orientering ställts in.

Sedan reserestriktionerna inrikes hävdes och tävlingsidrott återigen blev tillåten för vuxna finns möjlighet för vem som helst att tävla var som helst i Sverige. Kvarstår gör dock förbudet mot att samtidigt samla fler än 50 personer på en begränsad yta, vilket innebär att arrangörer som vill engagera fler tävlande verkligen måste tänka till. HÄR hittar du SOFT:s råd, riktlinjer och tips till arrangörer i rådande situation.

Med anledning av alla inställda värdetävlingar gör Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) nu en särskild insats i syfte att, trots rådande läge, få till ett antal högkvalitativa tävlingar till hösten. SOFT menar att det är viktigt för landets bästa orienterare att få åtminstone ett par tävlingar med vass konkurrens att sikta emot.

- Först vill jag säga att vi på SOFT givetvis förstår och respekterar de beslut som årets SM-arrangörer kommit fram till. Har man planerat för större arrangemang som nu inte kan genomföras kan det vara klokt att spara kartor, banor och kraft till tiden efter corona, säger SOFT:s idrottschef Tomas Stenström.

- Samtidigt är vi naturligtvis ganska bedrövade över att situationen är som den är. Vi vill ju att alla våra medlemmar ska kunna träna och tävla precis som de vill, men hälsan och arbetet mot smittspridning måste självfallet komma i första rummet.

Gällande planen framåt hoppas SOFT nu, tillsammans med landets föreningar, kunna genomföra ett antal specialanpassade SM-tävlingar. Målgrupperna är landets främsta juniorer och seniorer, men det utreds även om vi kan och ska försöka arrangera något för de mest engagerade ungdomarna.

- Situationen är tuff, men vi väljer nu att se möjligheterna, vad som faktiskt kan göras anpassat till rådande riktlinjer och situation. Ambitionen är att får till ett par tävlingar med tillräcklig nivå för att genomföra SM för juniorer och seniorer, säger Tomas Stenström, som berättar om ett mycket positivt gensvar från Orienteringssverige.

Redan i förra veckan kommunicerade SOFT att ambitionen nu är att skapa ett antal coronaanpassade värdetävlingar, och många har redan hört av sig.

- Klubbar, ledare, löpare och distrikt kontaktar oss. Alla med samma önskemål om att försöka få till SM-tävlingar i höst och många har också erbjudit sig att hjälpa till. Det känns väldigt kul och inspirerande och väcker starkt hopp om att vi ska få till något bra till hösten.


Planen framåt – som den ser ut just nu

Först några allmänna ord om vägen framåt. Därefter lite mer info om vilka tävlingar SOFT planerar för.

* Ingenting är klart, och ingen kan veta hur situationen med coronasmittan utvecklas. SOFT planerar dock utifrån nuvarande läge och siktar mot ett par värdetävlingar i höst vilka är anpassade till dagens restriktioner.

* SOFT:s ambition är att vara så transparenta som möjligt gällande planerna framåt, så att alla olika intressenter har samma kunskapsläge och samma möjligheter att anpassa sig.

* Det finns i dagsläget inga konkreta arrangörer eller områden klara. Just nu är alltså SOFT:s huvudfokus att identifiera arrangörer som 1) vill arrangera värdetävlingar givet rådande situation och 2) kan arrangera i ett område och på en karta som håller för ett SM. Den sportsliga rättvisan måste kunna säkras.


SM medel och lång, juniorer och seniorer
I nuläget siktar vi på att genomföra SM medel och SM lång helgen 19-20 september. Tanken i skrivande stund är att inleda helgen med ett kval fredagen den 18 september vilket gäller som kval till både medel och lång. Vi hoppas kunna erbjuda alla som vill vara med en plats, men det kan inte uteslutas att det kan behövas gallring.

Sprint-SM – och eventuellt en tävling ytterligare
SOFT undersöker möjligheten till ytterligare en SM-helg som antingen förläggs till helgen 3-4 oktober eller 10-11 oktober, om 25-manna inte kommer att kunna genomföras. Där kommer sprint att prioriteras. En andra distans samma helg skulle kunna vara SM stafett alternativt en jaktstart som baseras på föregående SM-tävlingar.

Ungdoms-SM
När det gäller USM så kommer vi på SOFT att ha ytterligare dialog med distrikten, som har en viktig roll i USM, innan beslut. Om vi kommer att genomföra USM är den tänkta helgen 19-20 september huvudspåret.

Avslutningsvis vill SOFT understryka att vi alltså befinner oss på skissnivå, att ingenting är klart och att mycket kan komma att förändras. Vår ambition är att inom de närmsta veckorna komma betydligt längre och att vi snart kan presentera ett mer konkret upplägg. Inte minst vill vi de närmsta veckorna kunna spika datum, distanser och arrangörer.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter