Sara Hagström dagen innan världscupstart i Norge.

Bild: Fredrik Tanfara.

26.04.2023

Sara Hagström världscupladdade med lopp i herrklassen

Orientering
IFK Göteborgs Sara Hagström är ett av många starka kort i det svenska damlaget inför starten på världscupen i morgon. Hagström tror både på sig själv och sina lagkamrater. – Det hade varit fint med en helsvensk pall, säger hon dagen innan världscuppremiären.

Sara Hagström har tillbringat våren i Italien med fokus på träning inför sommarens VM i Schweiz som vi berättade häromveckan. Många av hennes konkurrenter har tävlat betydligt mer under våren men Sara gjorde vårpremiär på FK Herkules tävling i lördags, i H21. Det slutade med en tredjeplats.

– Det var en mer relevant banlängd i H21. Jag ville ha ett högintensivt pass inför världscupen, berättar hon.

Hur var känslan?
– Bra! Jag kunde trycka på ordentligt och fick verkligen tävlingsfeeling. Kul att springa mot killar och att känna att varje sekund är viktig. Det var precis det jag ville åt inför världscupen, säger Hagström.

Hur sammanfattar du våren i Italien?
– Jättebra. Jag är väldigt nöjd hittills och vi kommer att åka ner igen och träna mer inför VM. Det känns verkligen som jag utvecklats i backarna, framförallt uppför. Nerför har jag varit ganska bra. Sluttningskontroller hoppas jag ska vara min styrka nu.

Sara och sambon Oskar Sjöberg kommer åka tillbaka ner till Italien efter världscupen för mer träning. Tävlingsavbrott under våren och försommaren blir Tiomila, VM-uttagningarna och Jukola.

– Det har varit skönt att hålla i grundträningen längre än vanligt. Det var fint att få vara förhandsuttagen till världscupen. Mitt stora mål är ju VM och det är ett lite större mål än det varit tidigare år. Då har världscupen prioriterats lite högre från min sida, berättar Hagström och fortsätter:

– Jag ska försöka komma ihåg det nu, att jag inte riktigt har formtoppat mig till hundra procent till den här världscupomgången.

Det svenska damlaget har varit mycket starkt i många år. Att den positionen skulle ha ändrats till den här säsongen tror inte Sara

– Jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte är där uppe i år också. Det hjälper jättemycket att ha Tove (Alexandersson) som ledstjärna och försöka komma närmare henne. Vi delar också mycket av våra erfarenheter inom laget. Alldeles nyss satt jag och diskuterade vägval med ”Karro” (Ohlsson). Vi har väldigt fin miljö trots att vi alla är väldigt jämna.

Vad vill du känna efter världscupstarten här i Norge?
– Framförallt att det är ett bra steg på vägen. Tidigare har jag känt att få jag inte ett bra resultat på världscupen så är jag inte nöjd. Jag hoppas ju att det ska gå bra men jag vill också känna att jag haft kul tävlingsdagar och få känslan av att det jag gjort i vinter har gett svar. Jag vill kolla på Winsplits och se att jag inte tappat så mycket som jag brukar på uppförssträckorna.

Om du ger dig på ett tips inför långdistansen i morgon. Vilka tror du blir topp tre i dam- och herrklassen?
– Jag tror ju att Tove är i bra slag, som alltid. Man tror att man kommit lite närmare men när det väl är dags så har hon alltid sin superform. Så jag tippar Tove som etta. Jag tror också ”Karro” är i väldigt bra slag så jag sätter henne som tvåa och så hoppas jag att jag själv är trea.

– Det hade varit fint med en helsvensk pall.

– Jag kan inte bara ta svenskar, så på herrsidan tror jag kanske Kasper (Fosser) vinner. Eskil (Kinneberg) som tvåa och så sätter jag Axel Elmblad som trea. Han har sett bra ut på träningarna.

Sveriges trupp uppställd inför världscupen i Norge.

En taggad svensk trupp inför världscupstarten. Foto: Fredrik Tanfara.

På det svenska lagets pressträff på onsdagen medverkade Tove Alexandersson och Hanna Lundberg.

Tove som vann dubbelt i terrängen som ligger intill världscuptävlingarna för två veckor sedan.

Är formen ett snäpp upp nu?
– Jo, men jag hoppas ju så klart att formen ska vara stigande och bättre nu än då, säger hon.

Vad är utmaningarna i den här terrängen?
– Det är en terräng som vi svenska löpare är ganska vana vid. Det är inget superspeciellt men det gäller att var väldigt aktiv i orienteringen hela tiden och det är tuff skog, säger Alexandersson

Hanna Lundberg stod över Swedish League efter känningar i en fot. Gångna helg var hon tillbaka på banan och vann klart på medeldistansen vid Uppsala möte.

Hur är läget nu Hanna?
– Det är bra. Jag är jätteglad att kunna vara här, berättar Lundberg.

Du missade både VM och EM i fjol. Hur mycket ser du fram emot en hel mästerskapssäsong nu?
– Jag är jätteladdad för att göra mitt bästa för att få de chanserna. Men vi har ett starkt lag så man får verkligen kämpa på för att ta sig dit. Jag ska göra allt jag kan för att det ska bli bättre än förra året.

Förutom Sara Hagström, Tove Alexandersson och Hanna Lundberg så är det Elin Månsson, Karolin Ohlsson, Johanna Ridefelt, Lisa Risby, Andrea Svensson och Amanda Kleijn som representerar Sverige på långdistansen i morgon. Amanda Kleijn går in som reserv för Lina Strand. Lina väljer att stå över i morgon efter en liten förkylning och Amanda får därmed göra världscupdebut.

SVT sänder långdistansen torsdag 27 april enligt följande: SVT1/Play 13.30 - 17.30.

Du kan också följa tävlingarna via IOF live med startlistor, liveresultat, livetracking samt via IOF:s livestream på nya plattformen IOF TV med engelsk kommentator (kostnad: 9 euro för en tävling, 25 euro för alla tre tävlingar).

Torsdag 27 april – Långdistans
9.45 Första start damer
10. 10 Första start herrar

Bildtext toppbild. Sara Hagström hoppas på helsvensk pall när världscupen startar med långdistans i morgon. Foto: Fredrik Tanfara.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Pallen under världscupen i Olten
Svensk vann världscupssprinten och Regborn trea
Hanna Lundberg Olten VC
Hanna Lundberg bästa svenska på världscupsprinten
Tove Alexandersson spurtar till seger på knockout-sprinten i Olten, Schweiz.
Ny världscupseger för Tove Alexandersson – efter vass avslutning
Fler nyheter