08.04.2023

Sara Hagström förbereder sig i italienska backar

Orientering
Branta, långa och tuffa backar väntar på sommarens VM i Schweiz. För att förbereda sig på bästa tillbringar landslagets Sara Hagström cirka två månader i Italien tillsammans med sambon Oskar Sjöberg.

En utmaning för löpare från Norden inför VM i Schweiz är att få till mycket träning i långa backar, samt att slipa på orienteringstekniken i den typen av terräng.

För Sara Hagström blev lösningen att tillbringa runt två månader i Italien. Där kombinerar Sara och sambon Oskar sina jobb på distans med mycket träning i kuperad terräng.

Vad är bakgrunden till att det blev just Italien?
– Egentligen var det när vi var här på världscupfinalen 2021 som jag kände att det hade varit väldigt kul att komma i väg och bo en lite längre tid i ett annat land. Jag har inte gjort något utbyte under studietiden eller något sådant förut. Därför var detta ett bra tillfälle till att få uppleva en annan kultur och utvecklas i en annan terräng, säger Sara Hagström och fortsätter:

– Nu passade det så bra i och med sommarens VM i Schweiz. Jag behöver bli bättre på att springa i backe. Både uppför och nedför. Vi kollade lite var man kunde dra och Italien är ett fascinerande land på många sätt.

Många träningspass i långa backar har det blivit för Sara Hagström. Foto: Oskar Sjöberg.

Sara och Oskar har just tillbringat en månad i Rovereto, inte långt från Gardasjön. Nu har de precis dragit vidare till Fiero de Primiero som ligger cirka två timmars bilresa åt nordost.

Hur är det med möjligheten att träna på kartor på platserna ni är?
– Vi kollade på Trentinoregionen och det har ju gått mästerskap och många tävlingar i närheten. Det finns kartor i hela regionen och en ganska aktiv orienteringsverksamhet. Inte som i Sverige, men för att vara i Italien är det bra, berättar Sara.

– Orienterarna vi träffar här nere verkar glada över att vi är med på deras pass och jag tror att om fler har möjlighet att flytta ner så här en längre period, precis som europeiska orienterare flyttar till Norden för att lära sig terrängen, är det väldigt bra för sporten. Vi lär oss av varandra.

– Just i Rovereto fanns det ingen bra skogsorienteringskarta men vi hittade ett bra boende där och det var fina möjligheter till löpning och många fina rundor direkt ifrån där vi bodde. Fyra-fem gånger i veckan tog vi bilen och åkte till någon karta. Så det blev väldigt många orienteringspass under den månaden.

Att sköta ingenjörsjobbet på distans har fungerat fint för Sara.

– Det har fungerat väldigt bra. Visst saknar man att träffa kollegor men det här är ju en engångsgrej. Oskar jobbar på samma sätt, så vi kör hemmakontor här i lägenheten. Det hjälper att vi är två i samma situation. Det hade varit jobbigt om en hade varit heltidsproffs och bara legat på soffan eller velat dra ut på äventyr mellan passen, säger hon och skrattar.

Hur har träningen gått i vinter och nu under våren i Italien?
–  På vintern tränar man bara på och reflekterar inte så mycket. Nu kan jag början summera att det gått väldigt bra. 2021 hade jag en bra vinterträning och den här har varit ganska lik men nu har jag sprungit mer orientering nu och mer i backe. Jag har i princip inte heller varit sjuk eller skadad längre tid än ett par dagar sedan november.

Förra veckan fick Sara också ytterligare en träningskompis då landslagskollegan Karolin Ohlsson var på besök.

– Det blev riktigt bra sparring där. Jättekul att hon kom ner. Då fick vi också vara med italienska och finska laget på deras VM-läger här. Det var jätteschysst att vi fick vara med där. Vi fick verkligen bra teknikpass hela förra veckan, berättar Sara.

Förra veckan fick Oskar och Sara besök av Karolin Ohlsson. Foto: Jan Sjöberg.

Västgötatjejen, som representerar IFK Göteborg men startade orienteringskarriären i Mullsjö SOK och Falköpings AIK, har många fina meriter, med VM-guld i både stafett och sprintstafett från 2021. Individuellt finns det både fjärde-och femteplatser på såväl VM som EM.

Hur går tankarna mot VM kring olika distanser?
– Jag satsar på alla distanser egentligen. Jag tror väl att mina chanser är störst på medeldistans men jag ska verkligen inte stänga ute något. Är jag i bra form kan jag nog placera mig väldigt bra på en långdistans också, säger Sara som ju var nära medalj på EM långdistans i somras då hon slutade fyra.

Vad säger du om beslutet att tillbringa våren i Italien?
– Det har varit jättekul! Jag var väldigt osäker innan om det var värt att satsa på. Men nu halvvägs in i vistelsen så känns det verkligen som helt rätt beslut. Något som vi kommer se tillbaka på som väldigt minnesvärt i livet, berättar Sara och fortsätter:

– Jag är väldigt glad över att kunna ha möjligheten att göra detta och att både jag och Oskar är skadefria och friska. Oskar är i bättre slag än på länge och vi tränar nästan alla pass ihop.

Oskar Sjöberg och Sara Hagström trivs i de italienska bergen. Foto: Karolin Ohlsson.

Kommer ni hem till Swedish League i Valdemarsvik?
– Oskar ska springa men jag är ju förhandsuttagen till världscupen i Östfold. Jag hade planerat att springa men nu har jag valt att hålla igen på resande och prioriterar att åka hem och hälsa på familjen och vara hemma en del i Göteborg perioden innan världscupen

Gör du med andra ord säsongspremiär på världscupen?
– Så blir det nog. Kanske blir det någon hemmatävling innan men jag känner att jag fått väldigt bra kvitton på lägret med Finland och Italien här. Jag känner mig inte ringrostig. Det har varit många priopass med Sportident och startprocedur.

 

Bildtext toppbild. Sara Hagström tillbringar våren i Italien för mycket bra träning inför sommarens VM i Schweiz. Foto: Oskar Sjöberg.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Trion som tog hem EYOC-stafetten. Från vänster: Tuva Sirviö, Freja Hjerne och Tilia Olsson.
Svensk seger på EYOC-stafetten
Freja Hjerne springer mot seger på EYOC:s långdistans i Polen.
Freja Hjerne vinnare på EYOC:s långdistans
240621 Laget EYOC
Inför EYOC i Polen
Fler nyheter