Svensk Orientering logotyp
01.04.2021

Säsongsstart av Stjärnkampen

Orientering
Äntligen är det dags för en andra säsong av Stjärnkampen, satsningen där klubbens ungdomar jobbar som ett lag. Deltagarna, som är mellan 13 och 16 år, ska tillsammans genomföra en mängd varierade uppdrag och på så sätt samla stjärnor.

- Den 1 april, som också är säsongsstart för Stjärnkampen, har totalt 34 lag anslutit sig. Vi har en vision om att öka antalet deltagande lag med 10 stycken per år, föregående år var det 44 lag som genomförde minst ett uppdrag så vi hoppas att fler lag kommer att ansluta sig under säsongens gång, säger Moa Olsson, barn- och ungdomsutvecklare.

Stjärnkampen består av 40 olika uppdrag vilka bygger på ett brett och mycket varierat utbud av övningar. Uppdragen är uppdelade i fyra olika kategorier; springa, hitta, tänka samt gott & blandat, där man hittar allt från styrketräning och orienteringsteknik till mellanmål och rehab. Förhoppningen är att konceptet ska passa alla typer av orienteringsföreningar och deras träningsverksamhet.

Ofta skiljer sig föreningarna åt en del vad gäller kompetens, erfarenhet och resurser. En av Stjärnkampens ambitioner är att försöka skapa samma förutsättningar för alla, oavsett om man är hundra eller fyra ungdomar på träningarna. Tanken är att Stjärnkampen ska vara en ordentlig utmaning för de lag som vill nyttja konceptet fullt ut och genomföra alla uppdrag.

Då uppdragen täcker väldigt många områden kan Stjärnkampen också vara ett bra komplement för de föreningar som behöver hjälp och stöd med övningar inom ett specifikt område. Man kanske är jättenöjd med sina ordinarie orienteringsträningar men känner att man velat prata mer med ungdomarna kring till exempel barnkonventionen eller kost. Då kan man välja att endast genomföra specifika uppdrag. Förhoppningen är att Stjärnkampen ska passa alla föreningar oavsett ambition att samla alla eller bara ett fåtal stjärnor. Huvudsaken är att ungdomarna utvecklas och har roligt tillsammans!

Stjärnkampen har sex stycken ambassadörer som representerar orienteringens fyra olika grenar. Dessa, som alla är landslagsaktiva, kommer att presentera varsitt uppdrag under säsongen. Först ut är Lina Strand som representerar landslaget i orientering. Lina kommer att utmana ungdomarna på ett uppdrag där de skriver en målsättning för sin utveckling inom orientering.

Stjärnkampen-säsongen pågår under sex månader och avslutas den 30 september 2021. Kort därefter kommer alla lagens samlade stjärnor omvandlas till en lott i ett lotteri. Högsta vinsten är ett föreningsbesök av ambassadörerna och landslagslöparna Lina Strand och Max Peter Bejmer.

Trots att kampen nu är igång går det bra att ansluta sin förening och anmäla ett lag under hela säsongen. All information finns på www.stjärnkampen.se.

Vid frågor, kontakta moa.olsson@orientering.se

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter