Svensk Orientering logotyp
15.01.2020

Senaste nytt om SM i knockout-sprint

Orientering
Till sommaren koras de första svenska mästarna i knockout-sprint på Halmstads gator. Tävlingen är nu flyttad en dag och avgörs fredag 26 juni. ”Det blir väldigt häftiga tävlingar och vi tror på stark exponering i SVT”, säger SOFT:s idrottschef.

I juli tar knockoput-sprint plats på VM-programmet i Danmark. Följaktligen blir disciplinen även en del av SM-programmet, och den historiska första SM-finalen avgörs och direktsänds i SVT fredagskvällen den 26 juni.

Från början var tanken att tävlingen skulle avgöras den 27 juni, men tillsammans med SVT har beslut tagits om att flytta tävlingen som avgörs inom ramen för SM-veckan.

- En flytt vi välkomnar. Fredag kväll bör vara en bra tid rent exponeringsmässigt. Då är konkurrens med övrig idrott generellt svagare och kvällstid är färre potentiella tv-tittare ute och badar. Arrangören och landslaget har även de varit med i beslutet och är okej med flytten, säger Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström.

Kval och kvartsfinaler kommer att avverkas under förmiddagen/dagen, medan de direktsända semifinalerna och finalerna avgörs på kvällen, exakt tid ska spikas.

Anmälan har ännu inte öppnats, men vi kan förvänta oss ett mycket starkt startfält då landslaget ser detta som ett utmärkt tillfälle att vässa knockout-formen inför VM i Kolding som avgörs andra veckan i juli.

Sedan det stod klart att knockout-sprinten blir en del av VM-programmet har det arrangerats två världscuptävlingar i disciplinen, dels i Tjeckien 2018, dels i Schweiz i höstas.

I Tjeckien var det dubbelt svenskt på pallen både på dam- och herrsidan. Tjecken Vojtech Kral vann före Jonas Leandersson och Gustav Bergman medan schweiziskan Judith Wyder segrade före Karolin Ohlsson och Tove Alexandersson.

I Schweiz hade vi två svenskar till final; Tove Alexandersson vann på damsidan medan Gustav Bergman slutade femma.

Läs mer: "Här avgörs tävlingarna under SM-veckan i Halmstad" (extern länk)

RELATERADE NYHETER

Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Aktiva och ledare i orienteringslandslaget i stor grupp och med stora leenden vid världscupen i Tjeckien hösten 2023.
Här är orienteringslandslaget 2024
Fler nyheter