Silver till Sveriges tredjelag
07.08.2022

Silver till Sveriges tredjelag

Orientering
Herrstafetten på EM i Estland blev en riktigt spännande historia där Norge till slut vann en och en halv minut före Sveriges tredjelag med Viktor Svensk, Isac von Krusenstierna och Max Peter Bejmer. Schweiz tog bronset tio sekunder där bakom.

Inför sista sträckan hade Kasper Fosser skapat en ledning för Norge på en minut respektive 1.10 till Sverige lag 2 och lag 3. Schweiz var 2.25 efter på fjärde plats. Det svenska förstalaget var på sjunde plats fyra minuter bakom efter en andrasträckans Martin Regborn och där gårdagens guldmedaljör Albin Ridefelt tappat två och en halv minut på första sträckan och växlade som 22:a.

Norges slutman Eskil Kinneberg var säkerheten själv och förvaltade sitt försprång mycket snyggt och försvarade guldet för Norge.

Där bakom blev dock riktigt spännande i kampen om silver och brons. Emil Svensk i det svenska andralaget såg ut att han tagit greppet på väg mot näst sista men en liten krok där gjorde att Max Peter Bejmer och Schweiz Mattias Kyburz smet förbi och tog silver och brons.

– Emil hade ju lite lucka där men jag tyckte han drog höger ut från kontrollen innan. Jag körde på mitt vänster med Kyburz i ryggen och vi plockade den och så mötte vi Emil på väg ut. Då förstod jag att det gällde silver eftersom vi inte sett Eskil (Kinneberg) i skogen, säger Bejmer.


Bejmer (grön), Kyburz (röd) och Svensk (rosa) vägval till näst sista kontrollen som blev avgörande i kampen om silver och brons.

Att det skulle kunna bli en kamp om medaljerna var Bejmer inställd på trots att han sprang i tredjelaget.

– Oavsett vilket svenskt lag man hamnar i så vet man att man slåss om medaljer. Jag fick ett fantastiskt läge av Viktor och Isac så det var bara att försöka steppa upp själv, berättar Bejmer med silvermedaljen i hamn.

– Jag har lyckats bättre på stafett än individuellt i år. Det kan vara att man lyckas plocka fram det där extra i både tekniken och fysiken. Jag hade en lite trasslig inledning men jag fightades hela tiden och kom tillbaka, fortsätter Bejmer.

De svenska herrarna har visat en nivå på det här mästerskapet som saknar motstycke. Gustav Bergman förde förstalaget till femte plats idag och tre svenska lag bland de fem bästa säger ju det mesta.

Vi har fått se internationella genombrott av flera löpare. På förstasträckan imponerade Henrik Johannesson i andralaget stort när han växlade först bara drygt 20 sekunder där bakom följde Viktor Svensk i andralaget och Simon Imark, som sprang i ett mixlag, som trea och femma.

– Jag kände mig stark på slutet och kunde trycka på, säger Johannesson som kan se tillbaka på ett starkt EM med sjundeplatsen på långdistansen.

På stafettens andra sträcka låg Anton Johansson och Isac von Krusenstierna länge tillsammans med Norges Kasper Fosser. På slutet kom ändå norrmannen ifrån med minuten. Något som visade sig skulle bli avgörande för hela stafettens utgång.

– Jag fick en lugn start och kom in i det bra. Jag tycket inte Kasper sprang så fort egentligen, jag kunde väl egentligen springa fortare än han i skogen. Men jag kände att jag skulle ligga bakom och lurpassa lite. Jag skulle ta chansen ner mot 17:e men blev lite för passiv och tittade efter Kapser och gjorde en halv minut där. Sen en halvminut på nästa i ren stress. Det var tradigt men ändå ett stabilt lopp, berättar Anton Johansson.

En kort summering av EM visar på en mycket stark svensk laginsats. När några av de rutinerade löparna ibland har bommat bort sig har andra klivit fram. Den enda ”plumpen” där Sverige blev utan medalj var damernas medeldistans.

Långdistans: Guld Martin Regborn. Silver Tove Alexandersson
Medeldistans: Guld Albin Ridefelt. Silver Anton Johansson. Brons Gustav Bergman
Stafett: Guld damer (Lina Strand, Sara Hagström, Tove Alexandersson). Silver herrar (Viktor Svensk, Isac von Krusenstierna, Max Peter Bejmer).

Bildtext toppbild. Glada silverkillar: Isac von Krusenstierna, Max Peter Bejmer och Viktor Svensk. Bild: Kristina Lindgren.

Resultat

1. Norge 1 106.44
2. Sverige 3 + 01.31
3. Schweiz 1 + 01.41
4. Sverige 2 +01.47
5. Sverige 1 + 03.05

Liveresultat finns här.

Officiellt resultat och GPS-tracking finns här.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter