Simon Hector spurtar in på fjärde plats på SM medeldistans 2023.

Bild: Tilda Andersson

28.03.2024

Simon Hector ser fram emot Swedish League-premiären

Orientering
Simon Hector siktar mot att nå sitt första internationella mästerskap under 2024. Vägen dit börjar med Swedish League-premiären hos FK Göingarna i Skåne under påskhelgen. – Jag ser jättemycket fram emot premiären och jag hoppas att få med mig bra resultat, säger den 27-årige Snättringe SK-löparen.

Det blev en bra start på säsongen för Simon Hector när han vann långdistansen i Nyköping i lördags, drygt en och en halv minut före Anton Johansson, OK Orion. På söndagen visade han också bra speed när han spurtade in Snättringe SK som femma på Måsenstafetten tätt före IFK Umeå med Benjamin Näslund på slutsträckan.

– Jätteskönt och positiv att starta säsongen så, säger Simon.

Hur var loppet i lördags?
– Egentligen inte ett jättebra lopp men ändå ganska bra. En miss på 40 sekunder och en lite mindre bom på runt 15 sekunder.

Har vinterträningen som helhet gått som du önskat?
– Ja, det här blir min sjunde säsong som senior och det här är tredje året som jag varit helt skadefri. Det känns superskönt. Får man många veckor med bra träning så händer det grejor. Jag har inte haft någon sjukdag.

Nytt för Simon inför den här säsongen är ett samarbete med en ny tränare, Emil Wingstedt.

– Jag gör inte så mycket annat i träningen än vad jag gjort tidigare men kanske lite mer tillspetsat. Det har blivit ännu mer fokus på intervaller, hårda intervaller, inte tröskel, förklarar han och fortsätter;

– Egentligen sådan typ av träning som jag alltid tyckt att jag svarat ganska bra på.

På långfredagen och påskafton väntar säsongens två första tävlingar i Swedish League och det blir viktigt att prestera bra för vad som väntar senare i år.

– Det är ju den riktiga säsongstarten och den ser jag jättemycket fram emot. Jag siktar på att få med mig bra resultat.

Hur ser du på Stafettligan? Ni sprang bra på Måsenstafetten!
– Det är kul att det är flera i klubben som är väldigt motiverade. Känns som det är flera som höjt sig ett snäpp. Det var superhäftigt för min del att få gå ut tillsammans med topplagen på sista sträckan. Det har jag nästan aldrig gjort förut.

– Det känns som Stafettligan kommer att bli riktigt kul.

Vad är ditt huvudmål i år? Är det EM i Ungern i höst?
– Ja, det är ju mest fokus på skogstävlingar. Det är ju där jag är närmast. Jag har ju varit reserv till VM två gånger och till EM en gång. Det vore väldigt kul att få springa ett internationellt mästerskap för första gången.

Simon Hector har EM i Ungern som mål i år. Här ser vi Simon under världscupstafetten i Norge i fjol våras skuggad av Finlands Olli Ojanaho och Simon Imark. Bild: Johan Trygg.Simon Hector har EM i Ungern som mål i år. Här ser vi Simon under världscupstafetten i Norge i fjol våras skuggad av Finlands Olli Ojanaho och Simon Imark. Bild: Johan Trygg.

Hur ser du på att det bara är sprint i världscupen fram till sprint-VM? Är det bra att få en längre period till förberedelser om man siktar mot skogsdistanserna?
– Det blir lite speciellt. Det är så hårt att ta en plats i ett lag till hösten så man måste via framfötterna på våren ändå. Det blir en längre period med tre olika EM-testtillfällen med mer än en månad mellan varje. Det handlar om att vara i form vid flera tillfällen. Det kanske hade varit kul att ha mer blandade världscuper men jag förstår vad de vill får till med det upplägget också, säger Simon.

När det gäller uttagning till skogs-EM i Ungern, som avgörs 16-20 augusti, så är första och andra samt fjärde och femte deltävlingarna i Swedish League uttagningstävlingar. Efter de tävlingarna kommer en stor del av truppen att tas ut. Sedan blir första och andra etappen på O-Ringen ytterligare en möjlighet att ta en plats i det svenska laget.

Vardagen för Simon Hector innebär studier vid sidan av träningen. Han läser Bygg- och samhällsplanering i Borlänge vid Högskolan Dalarna. Boendet har han i Falun men han tillbringar också mycket tid hos sin tjej i Uppsala, i föräldrahemmet i Huddinge och så en hel del tid på läger förstås.

– Det är nästan som att bo i en resväska, konstaterar han.

Du som inte är på plats vid Swedish League och Stafettligan i Skåne i helgen kan följa tävlingarna på distans via webbsändningar. Läs mer om det här.

Bildtext toppbild: Simon Hector ser fram emot Swedish League och siktar på toppresultat för att kvalificera sig för höstens EM i Ungern. Bilden är från SM medeldistans i fjol, där Simon slutade fyra. Bild: Tilda Andersson.

Text: Johan Trygg

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter