Simon Imark tog långdistanssilver på Student-VM
18.08.2022

Simon Imark tog långdistanssilver på Student-VM

Orientering
När Student-VM i Schweiz fortsatte med långdistans på torsdagen så lyckades Simon Imark bäst bland svenskarna. Imark tog silver 31 sekunder bakom hemmalöparen Fabian Aebersold.

14 kilometer med 470 meters stigning och en bana med en hel del löpning på grusvägar var vad som väntade herrarna. Den utmaningen klarade Imark med den äran.  

– Jag gjorde ett bra lopp och kände mig stark. Motsatsen till långdistansen på EM där jag kände mig sänkt. Skönt att studsa tillbaka nu, säger Imark när silvret är säkrat.

Det var ett lopp i princip utan bommar för Tullingelöparen.

– Ett i det närmaste perfekt lopp men det är klart några småmissar blev det och på slutet tappade jag lite tid när jag gick rakt på. Jag var också lite passiv då eftersom jag gått så bra och inte ville missa. Det var nog bra för Viktor (Svensk) och fransmannen (trean Yves Perrin Mathieu) missade en del där, berättar Imark och fortsätter:

– Annars var banan ganska lätt med mycket väglöpning. Jag kände mig bekväm under loppet efter bra förberedelser. Kul att visa att man kan springa bra i kontinental terräng och inte bara där hemma.

Nu ser Imark fram emot lördagens medeldistans och den avslutade stafetten på söndag.

Viktor Svensk var med och utmanade om en medalj men tappade tid på sista biten efter varvningen och slutade sexa 3.40 bakom vinnaren. Simon Hector blev tionde man 5.08 efter Aebersold och August Mollén slutade på 20:e plats drygt nio minuter efter.

På damsidan tog sig två svenska löpare in topp tio på banan som mätte 10,8 kilometer och med en stigning på 290 meter. Klara Axelsson som sexa 5.43 bakom suveräna vinnaren Katrin Müller, Schweiz. Wilma von Krusenstierna blev sjua halvminuten efter Axelsson. Müller vann hela 3.46 före Finlands Ida Haapala som i sin tur hade 40 sekunder ner till landsmaninnan Anu Tuomisto på tredje plats.

Frida Vikström slutade på 17:e plats och Tova Olsson blev 44:a.

I morgon fortsätter Student-VM med sprintstafett.

Liveresultat finns här.

Officiellt resultat och tracking finns här.

Bildtext toppbild. Simon Imark knep silver på långdistansen vid Student-VM i Schweiz. Här är han på pallen tillsammans med vinnaren Fabian Aebersold, Schweiz och trean Yves Perrin Mathieu, Frankrike. Bild: Erik Mattsson.


Simon Imarks vägval på Student-VM:s långdistans.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter