Svensk Orientering logotyp
25.11.2019

”Snacka om att få Sverige i rörelse”

Orientering
Friskvårdssatsningen hittaut växer så det knakar. "Att endast 12 procent av deltagarna är med i en orienteringsförening bevisar att vi når ut till en bred målgrupp som annars inte skulle komma i kontakt med orientering", säger Linnea Börjars på SOFT.

Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning hittaut har under året slagit en rad rekord.

  • Hittaut har arrangerats på 45 orter, 10 fler än året innan.
  • Antalet registrerade checkpoints landade på 1,8 miljoner, att jämföra med 1,2 miljoner 2018.
  • Antalet deltagare ökade med 50 procent till 43 700 personer.

Tidigare mätningar har visat att registrerade deltagare ofta har sällskap av en person som inte har något hittautkonto så det är troligt att hittaut är en friskvårdsaktivitet som sätter runt 80 000 personer i rörelse.

I 10 år har hittaut lockat tusentals deltagare att ta sig ut och leta checkpoints. På köpet upptäcker de sin omgivning och får motion. Till sin hjälp har de en orienteringskarta på papper eller digitalt i appen/på hemsidan. Vid varje checkpoint finns en kod som deltagaren registrerar på sitt konto, med chans att vinna priser. Aktiviteten är gratis och alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober. Hittaut finns även som friskvårsprojekt för företag och skolor.

- Det är underbart att komma ut i naturen. Det blir nästan som ett gift när man väl startat. För att inte tala om tävlingsinstinkten när andra bekanta också håller på - man vill ju bli veckans raket!” säger en deltagare i hittauts enkät.

Hittaut är inte bara hälsofrämjande utan även en aktivitet som bidrar till att fler känner att de behärskar att läsa en karta och vågar sig utanför de vanliga promenadstråken. Att röra på sig och vistas ute i naturen har i många studier visat på ett ökat fysiskt och psykiskt välmående. I hittauts deltagarenkät är det just att komma ut i naturen att samt att röra på sig som flest uppger som det bästa med hittaut. 2 av 3 svarar att de anser sig motionera mycket eller lite mer tack vare hittaut. Mediandeltagaren är ute minst 1 timme vid 10 tillfällen. Med 43 700 deltagare blir det 437 000 hittauttimmar! Att upptäcka nya platser samt utmaningen i att leta checkpoints är annat som skattas högt av deltagarna.

- Det är bland det bästa och roligaste vi gör i familjen och alla är engagerade! kommenterar en person i enkätundersökningen som gjordes bland hittauts deltagare i oktober 2019. En annan säger att: min mamma tvingade med mig men det blev en rolig aktivitet.

De flesta av deltagarna promenerar, joggar eller springer. Cykel är också vanligt förekommande, särskilt om det är en bit att ta sig till området med checkpoints. Ett 15-tal hittar ut med rullstol, rullator eller permobil. Därtill ett par procent med barnvagn. Ett tiotal deltagare tar checkpoints på rullskidor och några på skateboard eller longboard. Detta är möjligt tack vare att varje hittautort har ett visst antal checkpoints som är placerade längs asfalterade ytor eller hårt packade grusvägar. Utöver checkpoints i stadsmiljö och bostadsområden finns checkpoints placerade i närskog dit en behöver ta sig över stock och sten.

- Jag finner många nya platser att ta hundpromenaderna på. Vår hund har börjat få upp känslan för kontrollerna så hon hittar dem i flera fall före oss om vi är i terräng där hon kan vara lös, säger en hittautdeltagare i enkätundersökningen.

På hittauts hemsida finns en topplista över de som registrerat flest checkpoints. Många finner motivation i att utmana en vän eller kollega, vara först med att ta alla checkpoints på en ort eller i lite mer sällsynta fall, bli den som tagit flest checkpoints i hela landet. Daniel Pedersen från Karlskrona har under 2019 besökt 24 hittautorter och registrerat 2732 checkpoints.

- En sak är den där känslan av att vara med på ett riktigt äventyr i vardagen. Att inte riktigt på förhand veta vad som kommer hända. Det enda jag vet är att jag kommer få vara med om mycket, behöva ta många beslut och se många nya platser.

Linnea Börjars, bredd- och motionsutvecklare på Svenska Orienteringsförbundet med ansvar för samordning av hittaut, är mycket nöjd med årets resultat.

- Det är fantastiskt att få arbeta med ett friskvårdsprojekt som har så många hängivna deltagare. Att endast 12 % av deltagarna är med i en orienteringsförening är ett bevis på att vi lyckas nå ut till en bred målgrupp som annars inte skulle komma i kontakt med orientering, säger Linnea och fortsätter. Jag älskar orientering och vill att alla ska få möjlighet att testa det!

Hittaut har blivit en etablerad och uppskattad fysisk aktivitet bland deltagarna på de 45 orterna. 98 % skulle rekommendera hittaut för vänner och bekanta. Nästa år är förhoppningen att friskvårdsprojektet tagit sig till ytterligare 10 orter.

RELATERADE NYHETER

Tiomila 2023
Tiomila återvänder till Finspång år 2025
Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Fler nyheter