Svensk Orientering logotyp
12.05.2022

Snart dags för JVM-tester i Västervik

Orientering
21-22 maj är det dags för juniorernas uttagningstävlingar inför sommaren Junior-VM i Portugal. Ordinarie anmälan stänger nu på söndag 15 maj.

Tävlingarna arrangeras i delvis samma område som SM Ultralång för seniorer 2021 och intresset att delta verkar stort meddelar arrangerade Västerviks OK.

Vi kollade läget med Jakob Lööf, banläggare på lördagens medeldistans och tävlingsledare till söndagens långdistans, inför testerna som avgörs strax söder om Västervik.

Vad väntar löparna när de ger sig ut i terrängen?
– Det bjuds på tekniskt intensiv orientering med stora delar i hög fart, även om några partier sänker tempot på grund av nedsatt löpbarhet, berättar Lööf och fortsätter;

– Dock handlar det inte bara om att kunna springa fort utan självklart även att ta smarta beslut i vägvalsbedömning, inte minst på kortare sträckor. Växlingar i terrängen bidrar till att det inte går att vara passiv och bara ”springa igenom” banan som om allt såg likadant ut, det kommer oundvikligen leda till tidstapp.

Vad blir viktigt att tänka på för de juniorer som besöker Västerviksterrängen för första gången?
– Att kunna hantera intensiv kartläsning och tempoväxlingar under hela tävlingen. Det gäller att ta vara på möjligheten att vara smartare än sina medtävlande och bitvis driva på i riktigt högt tempo.

För de deltagare som vill känna på terrängen inför helgen finns möjlighet att förbereda sig med två träningsbanor i relevant terräng med samma banläggare som på tävlingarna.

Ordinarie anmälan stänger nu på söndag, så alla juniorer som vill ta chansen att delta för att försöka kvalificera sig till Junior-VM eller utmana sig själva mot landets juniorelit bör förstås ta chansen att anmäla sig.

Länk till medeldistansen:
https://eventor.orientering.se/Events/Show/38624

Länk till långdistansen:
https://eventor.orientering.se/Events/Show/38625

Bildtext: På JVM-testerna i Västervik kommer det att bjudas på snabblöpta partier men med teknisk orientering. Foto: Västerviks OK.

RELATERADE NYHETER

Isac von Krusenstierna och Axel Granqvist drar iväg under sprintkval i Huskvarna.
Landslagets förberedelser är i gång
8Ea671f6 Ce8c 4809 9341 282Fae045713
Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen
Aktiva och ledare i orienteringslandslaget i stor grupp och med stora leenden vid världscupen i Tjeckien hösten 2023.
Här är orienteringslandslaget 2024
Fler nyheter