27.03.2024

Snart premiär för Stafettligan – detta gäller

Orientering
Om bara några dagar går första deltävlingen av Stafettligan av stapeln nere i Skåne. För att göra det klart och tydligt för alla vad som gäller under detta första år med en stafettliga i Sverige kommer vi att gå igenom och förtydliga det viktigaste.

Stafettligan är ett initiativ vars syfte är att vara en attraktiv målsättning och upplevelse för föreningar och löpare på alla nivåer och utgöra en grund i utvecklingen av den svenska stafettkulturen inom orientering. 

I Stafettligan tävlar lagen om tre priser - årets bästa damklubb, bästa herrklubb och bästa klubb där man räknar ihop dam- och herrpoängen, samt inkluderar mixresultatet från SM i sprintstafett.

Så här funkar poängräkningen i Stafettligan 2024:

  • Damer: De 4 bästa resultaten av de 6 möjliga.
  • Herrar: De 4 bästa resultaten av de 6 möjliga.
  • DH21 (Mix): De 9 bästa resultaten av de 13 möjliga. Minst 3 resultat måste räknas från Damer respektive Herrar.


Stafettligan 2024 innehåller sju deltävlingar.

På SM-stafetten räknas både junior- och seniorklassen som två separata deltävlingar. Detta är för att främja deltagande i både junior- och seniorklassen på SM-stafetten och att juniorer främst springer i juniorklassen.

På SM i sprintstafett tävlar lagen i en mixklass och räknas då bara till det mixade totalresultatet.

Så här ser poängfördelningen ut på varje deltävling:

Observera att samma poängfördelning görs för varje deltävling. Tidigare var det sagt att Tiomila och SM-stafetten skulle ge dubbla poäng, men detta är något som nu beslutats att avskaffa. Anledningen är att de tävlingarna bedömdes bli allt för avgörande i totalen, vilket riskerade att ge ett totalresultat med en sämre representation av hela säsongen.

I Stafettligans deltävlingar får vilken klubb som helst ställa upp. Även kombinationslag och utländska lag får delta. Däremot får inte dessa något resultat i ligan.

Kombinationslag får delta på SM-stafetten men tävlar då inte om SM-titeln. På SM i sprintstafett, som är en del av RF:s SM-vecka, får inte kombinationslag delta i finaltävlingarna, enligt SVT:s riktlinjer.

Anledningarna att utländska lag inte räknas med i ligan är bland annat:

  • De får inte delta på SM, vilket betyder att de därmed inte tävlar med samma förutsättningar.
  • Vi vill främja svensk orienterings stafettkultur i första hand.
  • Det förenklar det administrativa arbetet med poängberäkningen.

Det är bestämt att Stafettligans deltävlingar normalt ska ha tre till fem sträckor med segrartider på mellan 30 och 45 minuter för både herrar och damer för att möjliggöra stort deltagande. Traditionella stafetter har större frihet att följa sitt etablerade upplägg. Spridningsmetod rekommenderas att användas på samtliga deltävlingar, men inte nödvändigtvis på alla sträckor.

Det är nu också klart att flera av deltävlingarna kommer att satsa på webbsändning. Första deltävlingen i Skåne samarbetar med internationella orienteringsförbundet och livestreamar en högkvalitativ sändning på IOF TV, som ni kan hitta här.

All information kring Stafettligan finns på hemsidan under Stafettligan.

RELATERADE NYHETER

Bild Annonsera I TP25
Dags att annonsera i Tävlingsprogrammet 2025
Viktor Svensk tar steget in i A-landslaget efter en stark säsong 2024. Här springer han ensam i täten på världscupstafetten i Finland.
Starkt svenskt landslag uttaget inför 2025
Hittahem Sätra 15Maj2024 Teromarjamäki 105
Sista chansen att söka bidragsstöd inom Omstarten
Fler nyheter