Svensk Orientering logotyp
04.01.2022

SOFT utsett till Årets förbund 2021

Orientering
Svenska Orienteringsförbundet och Ridsportförbundet har utsetts till Årets förbund. Utmärkelsen innebär 300 000 kronor till svensk orientering. - Det är ett kvitto på att vi jobbar i rätt riktning, säger Maria Krafft Helgesson, SOFT:s ordförande.
För femte gången har Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, SCIF, beslutat att utse Svenska orienteringsförbundet till Årets förbund. 
 
- Jag blev verkligen glad när jag fick samtalet av ordföranden Rajne Söderberg, det är superkul, säger Maria Krafft Helgesson som varit ordförande för Svenska orienteringsförbundet i ett och ett halvt år.
 
Hon berättar att det känns extra bra eftersom pandemin har varit en tuff prövning för orienteringen med många inställda tävlingar och med två år där O-Ringen har fått ställas in.
- SCIF tittar på förbundet som helhet, men såklart spelar Tove Alexanderssons framgångar under året stor roll. Dessutom framhålls i motiveringen att våra juniorer har visat framfötterna och haft fina framgångar, säger Maria Krafft Helgesson.
 
Hon fortsätter:
- Det är hela vår verksamhet som premieras. Vi hade inte fått utmärkelsen om inte alla bidrar - oavsett vilken uppgift man har. Jag är väldigt stolt över svensk orientering.
 
Det är mycket på gång inom förbundet – kan du berätta något om vad som händer under 2022?
- Förbundet försöker hela tiden agera så att vi är relevanta för medlemmarna och föreningarna. Det är också viktigt att alla drar åt samma håll, oavsett om man är förening, distrikt eller förbund. Därför håller vi just nu på med att ta fram en ny strategi med siktet inställt på 2030. 
Priset på 300 000 kronor kommer att delas ut på förbundsstämman i april. Svenska Orienteringsförbundet har tidigare tilldelats priset 1968, 1987, 2011 samt 2017.
 
Svenska Orienteringsförbundet får priset med motiveringen:
Världens bästa landslag i skogssport orienterade sig till sju VM-guld. Tove Alexandersson skrev historia genom att springa hem fem guld i samma mästerskap, alla distanserna samt stafetterna, och triumferade dessutom i världscupen för sjunde året i rad. På junior-VM blev det fyra guld, vilket antyder om en fortsatt ljus framtid.
 
Anledningen till att även Svenska Ridsportförbundet får utmärkelsen hänger samman med pandemin. 
- Många idrottsförbund kunde under 2020 inte göra sig själva rättvisa eftersom så många internationella mästerskap blev inställda. Därför beslöt vi att inte dela ut något pris i fjol men två pris 2021, förklarar Rajne Söderberg, ordförande i SCIF.
 
SCIF bildades 1897. År 1967 inrättades Stora Priset till Årets idrottsförbund. 31 förbund har belönats genom åren.
Bilden: SOFT:s ordförande Maria Krafft Helgesson tillsammans med Tove Alexandersson och förbundschef Susanne Maarup.

RELATERADE NYHETER

Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Fler nyheter