Svensk Orientering logotyp
02.06.2022

Stark svensk trupp till sprint-VM i Danmark

Orientering
Sverige skickar en trupp med stora medaljambitioner till sprint-VM som avgörs i Danmark 26-30 juni. Truppen består av sex damer och sju herrar och innehåller tre VM-debutanter.

Världscupen i Borås gav stora framgångar för Sverige och gav därmed förbundskaptenerna Kalle Dalin och Anneli Östberg en tuff uppgift att plocka ut de aktiva som ska representera Sverige vid det första rena VM-tävlingarna i sprint, som avgörs i danska Kolding, Fredericia och Vejle 26-30 juni.

Den svenska truppen är till stora delar rutinerad och välmeriterad men innehåller också tre VM-debutanter, som i Borås visade att de skulle ha en plats i truppen: Emma Bjessmo, August Mollén och Jonatan Gustafsson.

– Truppen är jättestark och vi ser verkligen fram emot det här mästerskapet. Vi har gott om medaljchanser på alla distanser, säger Kalle Dalin.

– Är man med i det här svenska laget så är man en medaljkandidat, fortsätter Dalin.

Det var många framskjutna placeringar och fina prestationer under tävlingarna i Borås. Klarnade det då för uttagningen av VM-truppen? Eller blev det svårare?
– Några var ganska självklara. Några uttagningar var förstås svårare och där vi fick klura fram och tillbaka. För oss är det viktiga att laget vi ställer på benen är det vi tror kommer generera flest medaljchanser. Det har vi haft som utgångspunkt, berättar Dalin.

Vad säger du om VM-debutanterna Bjessmo, Mollén och Gustafsson?
– De har tagit steg alla tre och kommit till en ny nivå. Det handlar inte om att se och lära för dem. Som jag sa, alla i det svenska laget har kapacitet för att ta en medalj, framhåller Dalin.

Hur ser uppladdningen ut de kommande veckorna?
– Löparna har individuella upplägg. De har fått göra lite som de vill. Många åker till Danmark nu och deltar på gemensamma träningar med danska och finska laget på fredag och lördag. På söndag springer vi danska mästerskapen och sedan deras mästerskapsstafett på måndag. Sedan åker de flesta hem, men några som inte sprungit så mycket i Danmark stannar kvar och hakar på lite olika konstellationer för att få känna på mer av dansk sprintorientering.

Vad blir det för karaktär på de olika distanserna på VM?
– Stafetten genomförs i något som liknar en vanlig svensk småstadssprint i Kolding. Det är löpning på gräsmattor och kring en fin borg där arenan är, berättar Dalin och fortsätter;

– Däremot blir knockouten speciell. Fredericia är en väldigt ”fyrkantig” stad. Framförallt från kvartsfinalerna och framåt så är det verkligen ”fyrkantigt” men med mycket detaljerade innergårdar. Den tävlingen blir speciell. Vi får en bra träning inför den på fredag när vi åker till Esbjerg kör en knockout-sprint där. Det är få platser i Sverige som har den där typen av ”terräng”.

Den individuella sprinten avslutar mästerskapet i Vejle.

– Då är vill tillbaka till en lite mer normal stadssprint. Vad gäller kvalet är det dock lite ovisst. Kanske blir det en del kupering där. Finalen gissar vi blir ganska flack.

Två av Sveriges största medaljhopp väljer höghöjdsuppladdning i Schweiz inför mästerskapet. Det handlar om Tove Alexandersson och Hanna Lundberg.

– Efter vår pre camp så åker Tove och Hanna på hög höjd och kommer sedan tillbaka runt en vecka innan mästerskapet, berättar Dalin.

Tove Alexandersson har tränat mycket på hög höjd och vet hur hon ska ladda upp inför ett mästerskap. Hanna Lundberg fick en bra indikation på att höghöjdsuppladdning är något som passar henne i vintras.

– Hanna fick en jättefin effekt efter en höghöjdsuppladdning i vintras inför JVM-testerna i längdåkning. Nu tänker hon att göra ungefär samma sak som då, berättar Dalin.

SVT sänder från VM-tävlingarna i Danmark.

Du kan läsa mer om VM-tävlingarna på arrangörens sajt: woc2022.dk

VM-programmet

Söndag 26 juni
Sprintstafett

Tisdag 28 juni
Knockout-sprint

Torsdag 30 juni
Individuell sprint

Sveriges trupp till sprint-VM i Danmark

Damer
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK
Emma Bjessmo, IFK Lidingö
Sara Hagström, IFK Göteborg
Hanna Lundberg, OK Renen
Karolin Ohlsson, Järla Orientering
Lina Strand, Göteborg-Majorna OK

Herrar
Max Peter Bejmer, IFK Göteborg
Gustav Bergman, OK Ravinen
Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro
Isac von Krusenstierna, OK Kåre
August Mollén, OK Denseln
Martin Regborn, Hagaby GoIF
Emil Svensk, Stora Tuna OK

Bildtext: Sveriges trupp till sprint-VM i Danmark består av sex damer och sju herrar. Foto: Svenska Orienteringsförbundet.

RELATERADE NYHETER

st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
IMG 2212
Inför stafettligan #2 – Stigtomtakavlen
Fler nyheter