10.08.2024

Starkast när ultralång-SM avgjordes var Bergman och Kalinina

Orientering
Förra året gick ultralång-SM bland Idres fjäll, i år bara någon mil därifrån på delvis helt nya orienteringsmarker. Löparna var väl förberedda på en utmaning utöver det vanliga, i tuff och fjällnära terräng. De som klarade detta allra bäst var Gustav Bergman och Veronika Kalinina

Denna helg avgörs SM och veteran-SM i Ultralång i Grövelsjön i norra Dalarna. Arenan var belägen i Storsätern vid vackra Grövelsjön. Med banlängder på över 25 kilometer för herrarna och 20 kilometer för damerna skulle detta bli en prövning. Tävlingarna började med att löparna bussades till starten för att ge sig i väg ut i vildmarken i en masstart. Alla SM-klasser för junior, senior och veteran hade klassvis gemensam start och alla banor var ogafflade.

I H21 Elit var det direkt Gustav Bergman, OK Ravinen tillsammans med Jerker Lysell, Hagaby GOIF som tog kommandot och drev på tempot genom vildmarken men fångades in av den jagande klungan vid tvåan. Redan vid fjärde kontrollen var tätklungan loss igen och Olle Kalered, Stora Tuna OK samt Isac von Krusenstierna, OK Kåre hade anslutit. Men vid första radiokontrollen hade Bergman lyckats få en lucka och gick på eget vägval på långsträckan, inte helt otippat rakt på, medan Lysell och Kalered gick runt. Här gick Bergman loss, en lucka han sedan aldrig gav.

När de sedan avverkat de 25 långa kilometerna så var det Gustav Bergman, OK Ravinen som vann före Jerker Lysell och trea blev Olle Kalered.
Bergman berättade att han känt sig pigg och att kroppen var tillbaka i rätt slag efter ett O-Ringen som han fått bryta.

- Det var kul, jättehäftig upplevelse att få springa på ett så stort område, säger Bergman och fortsätter.

- Det var jättetufft och stenigt i början och sen blev det snällare på slutet. Jag hade en jättebra resa och var först nästan hela vägen.

- Jag lyckades smita iväg innan långsträckan och fick sen en två timmar resa själv, det var skönt!

- Jag slet med formen väldigt under O-Ringen men nu kändes det bättre nu, kunde Bergman konstatera.

Damklassen öppnades jämnt men efter några kilometer så hade en tätgrupp på sex löpare utkristalliserats. Även om det var OK Kåres Lisa Risby som för det mesta drog täten i början så växlades det en del. På långsträckan gick Risby på eget vägval och fick en lucka. Mot slutet lyckades dock den jagande trio med Veronika Kalinina, IFK Lidingö, Alva Svensk, Göteborg Majorna OK och Åsa Mårsell, Tumba-Mälerhöjden OK att gå ikapp. Mot slutet var Veronika Kalinina starkast och vann före Alva Svensk, Göteborg Majorna OK och trea Åsa Mårsell, Tumba-Mälerhöjden OK

- Det gick bra och jag är glad att jag tog mig hit. Säger segraren Veronika och fortsätter.
- Det kändes bra både i tekniken, men också löpmässigt. Jag hade svårt i början men sen kändes det bättre och bättre ju längre banan gick. 

- Sträckan till trettonde kontrollen var svår i en stor sluttning och de andra kom lite för långt till höger så då vände jag till vänster och fick den. Sen tänkte jag "om jag bara tar dessa två kontrollerna så kommer jag vinna". Och jag är stolt över att jag utförde det perfekt.

Veronika tyckte att banorna och terrängen var fantastisk och är glad att hon bestämde sig för att springa.

Veronika Kalinina, IFK Lidingö påväg mot mål Foto: Lars Rönnols

H20 blev en hård och jämn kamp mellan löparna men till slut segrade Linus Wernström, Växjö OK före tvåan Arvid Skepp, Sävedalens AIK och trean Tim Lundberg, OK Renen.

Ett stort gäng H20-löpare mot mål Foto: Lars Rönnols

Även D20 började som en jämn tävling med många löpare som var med i matchen. I slutet var det dock Alma Svennerud. Karlskrona SOK som var starkast och vann före Klara Borg, Södertälje-Nykvarn och trea Tuva Östangård, Västerviks OK.

Segrarinnan i D20 Alma Svennerud påväg mot mål Foto: Lars Rönnols

I H18 vann Ola Leire, Göteborg-Majorna OK före klubbkamraten
Ludwig Rosén  och trea blev Max Österberg.

I D18 tog Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK segern före Izabella Ljungberg, OK Tyr och trea blev Alva Olsson, Åmåls OK.

Inledningen av D21-banan
Inledningen av D21-banan

Den fjällnära naturen bjöd på väldigt stor variation i terrängen. Supersnabba partier med extremt god sikt men också bitar med mycket spännande kurvbild, väldigt steniga och branta delar som är svåra att ta sig fram i. Det blev en rejäl utmaning för löparna denna augustidag.

På eventor finns samtliga resultat och GPS-tracking från dagens svenska mästerskap. Tävlingarna fortsätter imorgon och då är det veteranernas tur att göra upp om titlarna.

SM, ultralång (Swedish League, #7)

D21, 20 510 m:
1) Veronika Kalinina, IFK Lidingö SOK, 2.46.25,
2) Alva Svensk, Göteborg-Majorna OK, +5.07,
3) Åsa Mårsell, Tumba-Mälarhöjden OK, +5.58.

H21, 25 150 m:
1) Gustav Bergman, OK Ravinen, 2.34.00,
2) Jerker Lysell, Hagaby GoIF Örebro, +6.21,
3) Olle Kalered, Stora Tuna OK, +6.27.

D20, 15 980 m:
1) Alma Svennerud, Karlskrona SOK, 1.57.25,
2) Klara Borg, Södertälje-Nykvarn OF, +3.51,
3) Tuva Östangård, Västerviks OK, +4.01.

H20, 18 320 m:
1) Jan Strycek, TJ Spartak první brněnská, 1.46.52,
2) Linus Wernström, Växjö OK, +1.11,
3) Dan Bolehovsky, USK Praha, +1.15.

D18, 12 850 m:
1) Hana Vitkova, TJ Spartak první brněnská, 1.33.09,
2) Freja Hjerne, Tumba-Mälarhöjden OK, +0.07,
3) Izabella Ljungberg, OK Tyr, +2.53.

H18, 15 510 m:
1) Ola Leire, Göteborg-Majorna OK, 1.39.59,
2) Ludwig Rosén, Göteborg-Majorna OK, +0.11,
3) Max Österberg, OK Ravinen, +0.14.


Foto: Lars Rönnols

RELATERADE NYHETER

Hittahem Soderhamn
Hittahem i Söderhamn lockar nya till orienteringen
Från vänster: Landslagschef Håkan Carlsson, Lina Strand landslagstränare med huvudfokus på skog och Kalle Dalin landslagstränare med huvudfokus på sprint.
Lina Strand starkt nyförvärv i landslagsorganisationen
24 Vmsprint Tovealexandersson Hugomattsson
Tove Alexandersson nominerad till Jerringpriset – så röstar du på vår orienteringsstjärna
Fler nyheter