Svensk Orientering logotyp
23.03.2021

Stora förändringar i vårens SM-program

Orientering
SM i natt, sprint och sprintstafett skjuts på framtiden. Sprinthelgen i Norrtälje modifieras rejält och restriktioner förändrar även elitpremiären i Västervik. Här presenteras en rad förändringar i vårprogrammet och bakgrunden stavas såklart corona.

I förra veckan hölls ett informationsmöte för landets elitklubbar och -löpare. Syftet var att informera om förutsättningarna för att arrangera tävlingar i nuvarande fas av coronapandemin, men även att ge en bild av hur Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) resonerat kring ett förslag på tävlingsprogram som presenterades. Mötet gav även ett värdefullt tillfälle för klubbarna att komma med respons och idéer.

Summa summarum mottogs det presenterade förslaget väl och på fredagens styrelsemöte fattades beslut om vårens SM- och Swedish League-tävlingar. Styrelsen beslutade då även att ha en elitstafetthelg i den lucka som uppstått sedan Tiomila i Valdemarsvik ställdes in.

- Det är en komplex situation med många parametrar och intressenter att ta i beaktande. För att få till tävlingar behöver beslut fattas nu och vi och våra arrangörer har gjort en plan som ”vi kan äga” utifrån de restriktioner som gäller i dag. I nuläget tillåts endast tävlingar för elitaktiva som är på nationell seniornivå. Även om vi hoppas på lättnader i restriktionerna finns det i dag inget beslut om det, säger SOFT:s idrottschef Tomas Stenström.

- Det känns verkligen kul att vi har landat i en plan som gör att vi kan erbjuda fyra individuella tävlingar för seniorer under april månad plus en stafett i månadsskiftet april-maj för våra elitklubbar.

HÄR ÄR DEN UPPDATERADE PLANEN

SM i ultralång distans kommer att avgöras som planerat i Västervik den 11 april, men tävlingen arrangeras enbart för D/H21. Lördagen den 10 april i Västervik blir det också en nationell elittävling i medeldistans för D/H21.

Sprint-SM-helgen i Norrtälje den 23-25 april modifieras rejält; SM i sprint och SM i sprintstafett flyttas framåt i tiden (nytt datum ej klart men det blir sannolikt någon gång under det första halvåret). Istället kommer helgen att bestå av ett EM-test i klassisk sprint på lördagen 24 april vilket också gäller som kval till SM i knockout-sprint som arrangeras på söndagen 25 april. Även denna helg är det enbart D/H21-klasser som tävlar.

Natt-SM i Österåker som skulle avgjorts den 16 april flyttas framåt i tiden, nytt datum ej klart.

Helgen 30 april–2 maj (då Tiomila skulle ha genomförts) kommer det att anordnas en elitstafett där Svartnatta-arrangören med stöd från vissa elitklubbar och SOFT kommer att genomföra en stafett med totalt sex sträckor för både damer och herrar. Det handlar om tre nattsträckor och tre dagsträckor i vardera klassen, där dagsträckorna genomförs som en jaktstart baserad på nattens resultat. Mer information om upplägg och urval kommer senast denna vecka att läggas upp på Eventor. Men ni kan redan nu läsa mer om denna stafett på orienteringsmagasinet.se

URVALSKRITERIER

  • Endast D/H21-klasser. Max 75 stycken löpare i varje klass i de individuella tävlingarna.
  • Västervikshelgen 10-11 april kommer endast att vara öppen för seniorlöpare, alltså inga juniorer.
  • Sprinthelgen i Norrtälje 24-25 april är endast öppen för D/H21. Ett fåtal juniorer som landslagsorganisationen bedömer har möjlighet att slåss om platser på sprint-EM får dock möjlighet att vara med.
  • För att få delta behöver löparen ha betalt rankingavgift samt vara bland de 300 bästa på Sverigelistan.
  • Gallring kommer att göras utifrån Sverigelistan. En gallringslista till de individuella tävlingarna kommer att publiceras senast söndag den 28 mars.
  • Gällande Elitstafetten kommer en lista på vilka elitklubbar som får delta att publiceras senast den 28 mars. I Elitstafetten får seniorer och juniorer att delta.
  • Ett ”smittskyddsprotokoll” kommer att tas fram vilket deltagare och klubbar måste acceptera och följa för att få vara med. Detta kommer att publiceras senast den 28 mars.
  • Det som beskrivs här är grundplanen och den vi, arrangörer och våra deltagare ska utgå ifrån. Men vi kommer att kunna vänta in eventuella lättnader i restriktionerna fram till och med den 30 mars. Får vi positiva besked som gör att vi kan inkludera fler och juniorer kommer vi att öppna upp för juniorklasser på medeldistansen 10 april, SM i ultralång distans 11 april samt på sprinthelgen i Norrtälje. Natt-SM kommer oavsett vad att flyttas till hösten.

När det gäller Swedish League kommer mer information under den närmsta veckan.

Mer information om respektive tävling kommer att läggas upp på Eventor inom kort.

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter